Velnio Akmuo 2012: trankaus stoner roko ir psichodelikos banga

Šiais metais liepos 12–15 dienomis Lietuvos kultūros sostinėje Anykščiuose vyksiantis muzikos festivalis „Velnio akmuo“ pristato dar keturis kolektyvus – norvegus HONCHO, graikus LUCKY FUNERAL, latvius SOUNDARCADE ir iš Sankt Peterburgo atvyksiančius THE GRAND ASTORIA. Visi jie šėls svarbios festivalio naujovės epicentre – naujai įrengtoje roko scenoje.

„Šiais metas festivalis pateiks itin svarbią ir didelę naujovę – antrąją, roko muzikos, sceną. Tam siekiame sukviesti tokius atlikėjus, kurie perteiktų tiek šiuolaikinės roko muzikos tendencijas, tiek laiko patikrintą fundamentinį roką. Planuojame, kad antrojoje scenoje pasirodys daugiau nei 12 kolektyvų, kurių dauguma bus iš tolimesnio užsienio. Taip pat tikimės išvysti bent keletą geriausių šiandienos Lietuvos roko grupių“, – pasakoja festivalio organizatorius Vaidas Voronavičius.

Pirmieji šiame sąraše – HONCHO ir LUCKY FUNERAL – atstovauja žemomis natomis persisunkusiam stoner rokui. Per keturiolika kūrybos metų desert rock projektas HONCHO po truputį keitė savo stilių, kol galiausiai apsistojo ties stoneriu. Šių norvegų muzika – erdvi, subtiliai agresyvi, teatrališka, kupina bliuzo, psichodelikos, energingo metalo bei klasikinio roko elementų. Eksperimentuodama grupė įgavo originalų skambesį, dėl kurio yra priskiriama prie geriausių Norvegijos roko kolektyvų.

 

Stilistinėmis variacijomis pasižymi ir graikai LUCKY FUNERAL. Pastarieji kaip ir HONCHO savaip interpretuoja stoner muziką ir neapsiriboja vienu žanru: jų kūryboje girdima ir grunge, ir energingo metalo, ir pietietiškų tradicijų įtaka. Grupės kūriniuose gausu ritmiškų būgnų, melodingų soluočių ir žaismingų intarpų.

Kitos „Velnio akmens“ roko scenoje pasirodysiančios grupės – psichodelinio roko atstovai SOUNDARCADE ir svajingos nuotaikos nevengiantys THE GRAND ASTORIA. Dešimtmetį gyvuojančių latvių SOUND ARCADE muzika pasižymi post roko ir folklorinės muzikos elementais, kuriančiais magišką atmosferą. Taip gimsta įdomios struktūros kūriniai, panašūs į atskirus muzikinius pasakojimus. Grupei nesvetimos įvairiausių kultūrų ir istorinių laikotarpių temos.

Ir priešingai – psychedelic energetiką su punk rock ir stoner rock derinantys Sankt Peterburgo muzikantai THE GRAND ASTORIA įkvėpimo semiasi iš kasdienių dalykų, pavyzdžiui, traktorių, riedlenčių ar Clint Eastwood. Jų dainos – tai improvizacijos pilni energijos užtaisai, puikiai atkuriantys ir hipišką estetiką, ir amerikietiškas dykvietes ar greitkelius. Pasivadinę skirtingas kartas ir režimus išgyvenusio istorinio Rusijos viešbučio vardu, tačiau grojantys vakarų paveiktą muziką, THE GRAND ASTORIA kolektyvas gali pasirodyti įdomus, tarp Vakarų ir Rytų balansuojantis muzikinis reiškinys.

Festivalyje jau yra patvirtinta ir pagrindinė roko scenos grupė – švedai TRUCKFIGHTERS. O kaip skelbta ankščiau, šiais metais viena svarbiausių pagrindinės scenos grupių yra legendinės Didžiosios Britanijos žvaigždės ANATHEMA. Jie atliks į renginio koncepciją orientuotą programą. Iš viso Dainuvos slėnyje iškils trys scenos, kuriose pasirodys daugiau nei 30 atlikėjų iš įvairių šalių. Be roko ir metalo muzikos, festivalis pristatys itin plačią nemuzikinę programą.

Bilietai į festivalį

Bilietus į festivalį galima įsigyti festivalio svetainėje www.devilstone.net. Bilieto kaina: 80 Lt. Bilietus taip pat platina „Tiketa“. Juos galima įsigyti internetu www.tiketa.lt arba visose „Tiketa“ kasose. Bilietai greitai brangs.

Festivalio informacija: www.devilstone.net

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.