Galapagai / Roko naktys 2012: A. Mamontovas, „Krambambulya“ ir Baltijos rokerių desantas

Rugpjūčio 3-4 d. Zaraso saloje 10 metų jubiliejų švęsiantis festivalis „Galapagai / Roko naktys 2012“ toliau pildo dalyvių sąrašą. Be jau paskelbtų atlikėjų – geriausios britų grupės nominaciją pernai pelniusios „Chase & Status“, Vokietijos industrinio metalo trio „OOMPH!“ bei kitų, jubiliejinėje fiestoje pasirodys Andrius Mamontovas, taip pat kelios grupės iš Lietuvos ir kaimyninių šalių – „Krambambulya“ (Baltarusija), „Dzelzs Vilks“ (Latvija), „Mimikry“ (Estija), „ReedNoBrass“ (Lietuva).

Pirmąsyk festivalio istorijoje pasirodysiantis Andrius Mamontovas teigia su nekantrumu laukiantis savo debiuto „Galapaguose / Roko naktyse“.

„Nors nelaikau savęs grynu roko atlikėju, mano muzikos pamatas ir pats muzikavimo supratimas remiasi roko, arba tiksliau – pankroko filosofija: gaivališka, be jokių taisyklių, alternatyvu. Todėl man daug maloniau dalyvauti roko festivalyje nei popmuzikos renginiuose“, – sakė vienas žymiausių Lietuvos atlikėjų.

A. Mamontovas prisipažino dar negalvojantis apie būsimą programą „Galapaguose / Roko naktyse“: „Kokios dainos skambės, spręsime kiek vėliau. Galbūt tai bus daugiau „rokinė“ programa, galbūt lyrinė. Viskas priklausys nuo nuotaikos. Bet kokiu atveju pasistengsime, jog visiems būtų smagu. Bus smalsu savo akimis pamatyti, kas dedasi Zaraso saloje, tikiuosi kuo geriausių įspūdžių“.

Pirmą kartą festivalyje viešės ir Baltarusijos grupė „Krambambulya“, prieš kelias savaites surengusi net tris anšlaginius koncertus Vilniaus klube „Loftas“ ir atlikusi bendrą dainą su A. Mamontovu. Savo dainų tekstuose etnopankroko atlikėjai ironizuoja postsovietinės visuomenės tematika. Kultine savo šalyje tapusi grupė susikūrė 2001 metais, išleido septynis albumus ir išpopuliarėjo ne tik gimtinėje, bet ir Ukrainoje, Rusijoje, Lenkijoje, Čekijoje. „Krambambulya“ grojamas pankrokas su folk elementais sužavėjo ir grupės „Gogol Bordello“ lyderį Eugenijų Hutzą, ketinantį su baltarusių grupe įrašyti bendrą dainą.

Kitos kaimyninės šalies atstovai „Dzelzs Vilks“ (liet. „geležinis vilkas“) – bene žinomiausia alternatyvaus roko grupė Latvijoje. Prieš tris mėnesius „Dzelzs Vilks“ gavo apdovanojimą už geriausią metų roko albumą Latvijoje. Tai jau šeštasis analogiškas titulas dvidešimtmetį pernai atšventusios grupės istorijoje. Nors „Dzelzs Vilks“ per savo ilgametę karjerą nevengė išbandyti disko, folk ir kitų muzikos stilių, visi šie eksperimentai buvo paremti rokenrolišku skambesiu.

Kitų „Galapagų / Roko naktų“ dalyvės – Estijos grupės „Mimikry“ stilių vienareikšmiškai apibūdinti būtų gana sudėtina. Arogantiškų ir agresyvių atlikėjų įvaizdį pasirinkusi „Mimikry“ balansuoja tarp electroclash, psichodelinio techno ir garažinio roko. Pernai „Mimikry“ pasirodė įvairiuose Latvijos, Suomijos, Danijos festivaliuose, grupė taip pat koncertuoja įvairiuose Londono klubuose, o jų debiutinį albumą šiemet išleis Švedijos leidybinė kompanija.

Jubiliejiniame festivalyje pasirodys ir „ReedNoBrass“ – pirmųjų veiklos metų sukaktį švenčianti Lietuvos grupė. „ReedNoBrass“ debiutavo praėjusių metų gegužę inicijuotų projektu „WillNews“. Muzikantai įkvėpimo semiasi iš tokių atlikėjų kaip „Fleet Foxes“, „Local Natives“, „Cold War Kids“, „Justice“, Johnny Cash bei kitų, o savo stilių apibūdina kaip indie pump.

Kaip jau skelbta anksčiau, rugpjūčio 3-4 d. Zaraso saloje vyksiančiame jubiliejiniame „Galapagų / Roko naktų“ festivalyje koncertuos geriausios 2011 m. britų grupės nominaciją pelniusi „Chase & Status“ (Didžioji Britanija), industrinio metalo trio „OOMPH!“ (Vokietija), Gibraltaro rokeriai „Breed 77“ (Didžioji Britanija), „Laime Pilniga“ (Latvija), „Nevesis“ (Estija), BIX, „Proper Heat“ (abi – Lietuva). Iš viso festivalyje laukiama per 40 atlikėjų.

Pernai rugpjūčio 5-6 d. vykusiame „Galapagų / Roko naktų“ festivalyje apsilankė daugiau nei 6,5 tūkst. žiūrovų, 5 scenose grojo 35 grupės iš 8 valstybių, kurios atliko 32 val. bendros trukmės muzikinę programą, renginyje buvo įrengta per 30 pramogų ir edukacinių erdvių zonų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.