„Sabaton“ koncertas Vilniuje: karo tematika, folkloriniai motyvai ir filmų personažai

„Karališkasis power metalo desantas, vadovaujamas karingųjų švedų „Sabaton“, – būtent taip kovo 25-ą dieną Vilniaus klube „New York“ vyksiantį renginį apibūdina šiuo metu radijo eterius šturmavusi reklama. Tačiau nutylimas svarbus faktas, kad iki gyvo pasirodymo Lietuvos scenoje skandinaviškos sunkiosios muzikos pažiboms prireikė 14-os metų intensyvaus darbo. Šiandien jie stiprūs kaip niekada, o su jais koja kojon žengiantys šveicarai „Eluveitie“ ir vengrai „Wisdom“ scenoje padeda užkurti tikrą pirtį.

1999-aisiais 40 tūkstančių gyventojų talpinančiame Faluno mietelyje bendram darbui susibūrę „Sabaton“ pirmą albumą išleido tik po šešerių metų. Debiutinis diskas iškart buvo pastebėtas melomanų ir atsidūrė 43-ioje Švedijos sunkiosios muzikos topų vietoje. Visgi ant laurų jauna grupė neužmigo – kone kasmet jie pradėjo leisti po naują studijinį darbą. Jų kūryba greit kirto ir gimtosios šalies sienas, okupavo Austrijos, Suomijos, Vokietijos, Norvegijos bei Šveicarijos perkamiausių albumų lentynas.

Manoma, kad „Sabaton“ gerbėjų minias sudomino ne tik sunkiais gitarų rifais, bet ir kūriniuose vystomais siužetais. Kone kiekviename tekste galima rasti istorinių karų pėdsakų – švedai labiausiai mėgsta gvildenti Pirmo ir Antro pasaulinių karų tematikas. Įdomiausia, kad grupė tai daro ne primesdama savo subjektyvią nuomonę, o bandydama įsijausti į visas kariniuose konfliktuose dalyvavusias puses, nei vienos neteisindama ir nesmerkdama.

Kartu su „Sabaton“ Vilniuje pasirodys ir šveicarai „Eluveitie“. 2002-ais metais veiklą pradėjęs kolektyvas visa galva panėrė į folkloriniais motyvais apipintą metalo muziką. Grupės pavadinimą pasufleravo užrašai ant archyvinių iškasenų, o debiutinis jos albumas gavo „Helvetios“ vardą, kaip duoklę gimtinei, nuo seno vadinamai Helvetia. Tarsi to būtų negana – dauguma tekstų rašomi galų kalba, o šalia sunkiosios muzikos žanrui įprastų instrumentų atsiranda ir dūdmaišiai, mandolos ar smuikai.

Folkloro motyvus apšildymo metu keis vengrų „Wisdom“ power metalo garsai. Grupė toli gražu ne naujokė – scenoje ją galima stebėti daugiau nei 12 metų, o per šį laikotarpį dienos šviesą jau išvydo keturi jos albumai. Atlikėjai grupės vardą sieja su tokio paties pavadinimo filmo herojumi Džonu Wisdomu. Žinant, kad šis personažas plėšė bankus, o grobiu dalinosi su vargingai gyvenančias Amerikos fermeriais, grupės muziką galima analizuoti kiek kitokiais rakursais.

Europinis koncertinis turas „Swedish Empire Tour 2013“ su grupėmis „Sabaton“, „Eluveitie“ ir „Wisdom“ startuoja pirmąją pavasario dieną, o Lietuvą trys sunkiosios muzikos grupės pasieks kovo 25 dieną. Bilietus į Vilniaus „New York“ klube vyksiantį pasirodymą galima įsigyti „Tiketos“ kasose arba tinklapyje http://tiketa.lt.

http://youtu.be/TGDAPi3Mwdk

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.