MARGOS PIEVOS 2013: unikalių pramogų gausa

Šiuolaikinio folkloro ir alternatyvios muzikos festivalis „Margos pievos”, kuris vyks 2013 m. liepos 26-28 dienomis Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje, pristato dalį žiūrovų lauksiančių pramogų.

 Šiais metais festivalio lankytojus pasitiks specialiai Tarmių metams skirta programa „Tarmių ratu“, kurioje siūloma atitinkamame, muziejuje įrengtame, etnografiniame Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos regione susipažinti su to regiono tarme.

Tarmių ratas prasidės Suvalkijoje, kur savo krašto melodijas pristatys Kazlų Rūdos savivaldybės kultūros centro ansamblis „Sūduonia“. Vėliau veiksmas persikels į Žemaitiją. Ten klausytojus sutiks Telšių rajono savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblis „Spigėns“, pamokysiantis tokių šokių kaip „klecka“, „šiaučiuks“, „gransvers“, „ubladė“ ir dar daugybę kitų senų autentiškų žemaičių šokių bei pakviesiantis kartu dainuoti tęstines, ypatingos melizmatikos turinčias žemaičių dainas. Keliaudami ratu pasieksime Mažąją Lietuvą su Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansambliu „Ramytė“, kurio išskirtinis bruožas – edukacinės programos apie šišioniškių tautinį kostiumą, kulinarinį paveldą, papročius ir kalbėjimas šišioniškių tarme. Toliau keliaujant „Tarmių ratu“  dzūkiškai postringaus ir dainuos Marcinkonių etnografinis ansamblis. Ratas užsidarys Aukštaitijoje su Pasvalio kultūros centro folkloro ansambliu „Rags“.

Būtent Aukštaitijoje po programos „Tarmių ratu“ visų lauks Rugiapjūtės ir Oninių šventė. Nuostabioje Mičiūnų sodyboje susirinks pjovėjai, rišėjai ir sukvies visus su rugiapjūtės bei vardynų papročiais norinčius susipažinti festivalio lankytojus. Sodybos durys ir varduvininkės kėdė bus papuošti vainikais, o netoli sodybos augančių rugių laukas visus pakvies padirbėti – folklorinių ansamblių „Praviena“ ir „Liktužė“ nariai parodys, kaip buvo kertami ir rišami rugiai.

Pasiklausę rugiapjūtės dainų, festivalio svečiai galės susipažinti su rugiapjūtės darbo įrankiais ir jų gamyba bei patys galės pabandyti nupinti vainiką ir surišti rugių pėdą. O po rugiapjūtės darbų visų lauks dainos, šokiai, šviežia duona ir kitos naujojo derliaus vaišės. Nebus pamirštos ir visos Onos, Onutės ir Anos.

Susirinkusiųjų laukia ir edukacinės programos. Viena jų – tai partizaninio pasipriešinimo rekonstrukcija pokario (1944 – 1953) metais. Festivalis „Margos pievos“ ir ukmergiškių klubas „Miško broliai“ suteiks galimybę iš arčiau susipažinti su šiuo Lietuvos istorijos laikotarpiu. „Miško broliai“ – tai grupelė bendraminčių, besidominčių Lietuvos partizaninio pasipriešinimo istorija, nutarusi, kad geriausias būdas skatinti žmonių susidomėjimą šiuo laikotarpiu – tiesiog susitapatinti su tų laikų istorija ir patiems tapti partizanais. Klubas labai daug dėmesio skiria tikslioms detalėms: čia nepamatysite šiuolaikinės aprangos elementų mišinio ar laikmečio neatitinkančių detalių. Karių išvaizda atkuriama remiantis daugybe istorinės literatūros, autentiškomis nuotraukomis, amžininkų prisiminimais ir pasakojimais.

Programos metu lankytojai galės susipažinti su tuometiniu laisvės kovotojų gyvenimu: pamatyti ginkluotę, uniformas, sužinoti, kokiomis buitinėmis sąlygomis jie gyveno ir t.t. Susidomėjusiųjų laukia ne tik pasakojimai apie 1944-1953 metų laikotarpiu veikusius partizanus, bet ir galimybė pasėdėti prie partizaniško lauželio, aplankyti autentiškai atkurtą partizanų bunkerį, prisiminti partizaniškas dainas, pažiūrėti filmus, atsipndinčius partizaninio pasipriešinimo kovas. O svarbiausia – festivalio lankytojai turės galimybę išvysti „Miško brolių“ parengtą mūšio inscenizaciją.

Tie, kas myli arklius, galės susipažinti su tradicinėmis lietuviškomis arklių veislėmis. Galima bus ne tik pamatyti žemaitukus, sustambintus žemaitukus ir Lietuvos sunkiuosius vienoje vietoje, tačiau ir išgirsti apie juos įdomios informacijos, sužinoti kaip šios veislės išlaikė savo rūšies tapatumą per visą Lietuvos istoriją. Kam pasakojimų neužteks, galės ne tik paglostyti arklius, bet ir pasivažinėti jų traukiamu vežimaičiu ar net pajodinėti.

Norinčius susiremti intelekto kovose, lauks du žaidimai: orientacinis žaidimas „Istorijos labirintais“ ir žaidimas „Protų mūšis“, kurie pakvies susirinkusius žiūrovus išmėginti savo jėgas, azartą ir žinias įvairiomis temomis apie Lietuvą, jos istoriją ir etninę kultūrą.

Festivalio lankytojams bus demonstruojami tradiciniai amatai, skaitomos įvairios paskaitos ir rodomi filmai apie Lietuvos istoriją ir etnologiją, veiks visos muziejaus ekspozicijos. Be to, festivalio „Margos Pievos“ metu vyks jūrų skautų stovykla, kurioje tėvai galės palikti savo vaikus, kai norės pabūti su draugais, pasiklausyti muzikos ar ilgiau pavakaroti.

Tai puiki galimybė turiningai praleisti savaitgalį gamtoje kartu su šeima ar draugais, pasiklausyti šimtmečius gyvuojančių liaudies melodijų ir alternatyvios muzikos unikaliame Lietuvos kampelyje. Festivalio lankytojai turės unikalią galimybę apsigyventi palapinių miestelyje ir praleisti porą naktų pačiame liaudies buities muziejuje, įsikūrusiame vaizdingoje Kauno marių pakrantėje.

Šių metų tris dienas truksiančio festivalio vakarinėje muzikinėje dalyje dalyvaus 29 kolektyvai iš Lietuvos ir užsienio. Šiuo metu jau paskelbtos festivalio grupės: „Folkstone“ (folkrokas, Italija), „Troll Bends Fir“ (folkrokas, Rusija), „Pelenai“ (rokas, Vilnius), Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ (neofolkas/artrokas Vilnius), „Biplan“ (pop-rokas, Vilnius), „Žalvarinis“ (folkrokas, Vilnius), „Rebel Riot“ (rokas, Latvija) „Thundertale“ (rokas, Kaunas), „Roadkill“ (rokas, Vilnius), „Garbanotas Bosistas“ (rokas, Vilnius), „Stiffer“ (rokas, Vilnius), „Berserker“ (melodingas metalas, Vilnius), „Spanxti“ (neo-folkas, Vilnius), „Šv. Sodas“ (bliuzrokas, Vilnius), „Gyvata“ (neo-folkas, Klaipėda), „Aitsvara“ (folkrokas, Vilnius), „Alive Way“ (rokas, Vilnius), „Varnos“ (folkrokas, Klaipėda), „Ūkanose“ (folkrokas, Vilnius).

Festivalis „Margos pievos” skirtas įvairaus amžiaus žmonėms, besidomintiems muzika, istorija, tradicijomis ir mėgstantiems keliauti ir leisti laiką gamtoje. Čia nuo kasdienybės pabėgs bei pailsės ir jaunas, ir senas.

Bilietus į festivalį „Margos pievos 2013“ platina „Bilietų pasaulis“.

Festivalio tinklalapis – www.margospievos.lt

Draugaukime – http://www.facebook.com/MargosPievos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.