Muzikinė kelionė po žemynus

„Gera muzika gyvai“ sveikina visus su naujaisiais 2014m. metais ir skuba pristatyti naująjį world music sezoną. Šį pavasarį muzikinės kelionės jus nuskraidins į Švediją, Prancūziją, Senegalą, Nigerį ir Kanadą.

EtranFinatawa_02

Naująjį pavasario sezoną GM Gyvai pradės su muzika, apjungiančia tris žemynus. Solo Cissokho trio – neįprastai spalvingas kolektyvas, kuriantis nekasdienišką junginį – meksikiečių, švedų bei senegaliečių liaudies muzikos mišinį. Smuikas, kora ir perkusiniai instrumentai Ellika, Solo ir Rafeal pasirodymuose kuria natūralią bei šiltą visumą.

2003 m. išleistas debiutinis Ellika ir Solo albumas „Tretakt/Takissaba“ buvo apdovanotas prestižiniu BBC world muzikos apdovanojimu, o 2006 m. pasirodęs albumas „Abaraka/Tack“ pelnė geriausio liaudies muzikos albumo nominaciją Švedijos Grammy apdovanojimuose.

Kovo mėn. visi pasinersime į indiškai kanadietiško bliuzo garsus. Harry Manx muzika – tai anksčiau negirdėtas muzikinis eksperimentas, bliuzą jungiantis su klasikinėmis Indijos raga tradicijomis. Indo-bliuzo muzikos hibridas yra visiškai naujas potyris, susiejantis „dangišką“ indų ir „žemišką“ Vakarų muziką. Atlikėjas per 12 metų išleido 12 albumų. Jis pelnė septynis „Maple“ bliuzo apdovanojimus, šešias „Juno“ nominacijas, 2005 m. pelnė Kanados folkloro muzikos apdovanojimą, 2007 m. CBC radijo apdovanojimuose pelnė geriausio Kanados bliuzo atlikėjo prizą.

Velykas GM gyvai pakvies švęsti su legendiniu prancūzų gitaristu Titi Robin ir jo trio. Titi Robin – daugiau nei 30 metų kuriantis ir atliekantis muziką, kuria apjungia Viduržemio šalis, Rytų tradicijas ir čigonų muziką. Klausantis jo atliekamų kompozicijų atrodo, kad keliauji nuo Indijos iki Europos. Titi Robin dirba su daugybe projektų: „River Banks“, „Jaadu“, „Kali Sultana l‘ombre du ghazal“, „Alezane“, „En Famille”, Danyel Waro & Titi Robin „Michto Maloya”, „Jivula” ir kt. Jo darbas „Gitans“ pasaulio kritikų buvo įvardinamas tarp stipriausių metų albumų ir laikomas vienu geriausiu įrašu čigonų muzikos istorijoje.

O vasarą pasitiksime su „Etran Finatawa“. Šis dykumų klajoklių bliuzas – tai kūryba, stipriai praplėtusi Sacharos muzikos paletę. Pažodžiui grupės pavadinimas reiškia „tradicijos žvaigždės“ – ir ne veltui, nes tai yra grupė, atskleidžianti labai turtingą Nigerio tautų (tuaregų ir wodaabe) kultūrinį paveldą. Nigeryje „Etran Finatawa“ muzika tapo kultu, o jų dainos dainuojamos mokyklose. 2007 m. debiutinis albumas „Introducing Etran Finatawa“ buvo nominuotas BBC radijo world muzikos apdovanojimuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.