KIKLIM ŽAIBU XV: išskirtiniai svečiai – senovės šaukliai WARDRUNA

Birželio 20-22 dienomis prie Lūksto ežero, Varniuose, vyksiančiame jubiliejiniame festivalyje ,,Kilkim žaibu 15“ dalyvaus pasaulinio garso grupė ,,Wardruna“. Ypatingo techninio pasiruošimo reikalaujanti grupė vainikuos festivalio pirmąjį vakarą. Rasų šventės pasiruošimai, didžiuliai laužai,  naktis miško aikštelėje prie ežero ir grupės ,,Wardruna“ skleidžiama šamaniška magija – apie tokį įžanginį festivalio vakarą iki šiol buvo galima tik pasvajoti.

WARDRUNA

,,Wardruna“ – muzikos grupė iš Norvegijos, kurios kūryba paremta pagoniškų germanų tautų išminties ir dvasingumo atkūrimu. 2003 m. šio darbo ėmėsi tuo metu gerai žinomas multiinstrumentalistas Einar „Kvitrafn“ Selvik (Jotunspor, Gorgoroth, Sahg). Semdamasis patirties įvairių stilių grupėse ir įvaldęs devynias galybes tradicinių protėvių instrumentų, Einaras pasiekė tokią ribą, kuomet jo įgūdžiai ir aistra pagonybei bei runoms ėmė prašyte prašytis atskiro dėmesio.  Nedaugelis galėjo pagalvoti, kad tai taps vienu įdomiausių ir įspūdingiausių muzikinių reiškinių per pastarąjį dešimtmetį.

Pirmą kartą klausytojų dėmesį ,,Wardruna“ atkreipė 2007 m., kada jų muzika buvo įtraukta į dokumentinio filmo „True Norvegian Black Metal“ garso takelį. Režisieriaus Peter Beste juostoje apie kultinį grupės ,,Gorgoroth“ vokalistą Gaahl skambantys epizodai neprasprūdo pro rimtos muzikos mėgėjų ausis. Nepaisant to, kad iki pirmojo ,,Wardruna“ įrašo pasirodymo buvo likę dar pora metų ir grupė nerengė jokių koncertinių pasirodymų, šis 32 min. trukmės filmas kolektyvui atvėrė duris į netikėtą pripažinimą ir susidomėjimą.

2009 m. ,,Wardruna“ debiutavo su užburiančiu albumu „Gap Var Ginnunga“. Kartu jis pradėjo trilogiją „Runaljod“, skirtą seniausios runų alfabetų formos Elder Futhark, sudarytos iš 24 runų, muzikiniam vertimui.  Neįprasta tema materializavosi į neįprastą muziką – ją sunku priskirti kuriam nors konkrečiam žanrui, o palyginti tiesiog nėra su kuo. Iškart po „Gap Var Ginnunga“ pasirodymo, ,,Wardruna“ ėmėsi sunkaus darbo – pritaikyti savo muziką koncertiniam formatui ir suburti draugėn muzikantus, galinčius visa tai atlikti gyvai. Tam prireikė išties daug laiko ir pastangų, tačiau galiausiai visa tai davė stulbinančius rezultatus. Grupė surengė keletą labai ypatingų koncertų, iš kurių pats įsimintiniausias tiek muzikantams, tiek ir klausytojams buvo vikingų laivų muziejuje, kuomet užburiantis ,,Wardruna“ ritualas buvo atliekamas 1100 m. senumo laivo „Gokstad“ fone.

Pasitelkę seniausius skandinavų instrumentus, poetinius ritmus bei norvegų ir senovės skandinavų kalbomis parašytus tekstus, ,,Wardruna“ muzikantai net trejetą metų intensyviai dirbo prie antrosios trilogijos dalies „Yggdrasil“. Grupės vedliui Kvitrafn, kartu su vokalistais Kristian Espedal (Gaahl) ir Lindy-Fay Hella, pavyko sukurti neįtikėtinai gražų bei stiprų pirmojo disko tęsinį neatkartojant savęs pačių. Pernai pasirodžiusiame albume svečių teisėmis įsiamžino ir du gerai žinomi Islandai: originalių ir ambicingų projektų autorius, muzikantas, kompozitorius Hilmar Örn Hilmarsson bei geriausias epinių poemų dainininkas Steindór Andersen. Šitaip sustiprinę savo gretas ,,Wardruna“ įgavo neįtikėtiną kūrybinę formą, kurios vaisiai sužavėjo klausytojus visame pasaulyje. Jų muzika papirko net žymųjį istorinių filmų režisierių Michael Hirst, kuris televizijos kanalui History channel suka serialą „Vikings“. Apie jauno vikingo Ragnar Lothbrok gyvenimą pasakojančioje juostoje skamba abiejų ,,Wardruna“ albumų ištraukos, o neseniai prasidėjusiame antrajame sezone galima išvysti ir grupės įkūrėją Einar „Kvitrafn“ Selvik.

Idealiai atspindinti festivalio ,,Kilkim žaibu“ stilistiką, grupė ,,Wardruna“ neabejotinai taps viena reikšmingiausių renginio grupių per visa jo istoriją. Tai bus pirmasis norvegų vizitas į Baltijos kraštą!

Festivalyje savo dalyvavimą jau patvirtino šie atlikėjai:

  • ASPHYX – Olandija, death doom metalas,
  • ROTTING CHRIST – Graikija, dark metalas,
  • MOONSORROW- Suomija, folk pagan metalas,
  • ENDSTILLE – Vokietija, black metalas,
  • VULTURE INDUSTRIES – Norvegija, avangardinis metalas,
  • EREB ALTOR – Švedija, epinis doom viking metalas.

Iš viso festivalyje dalyvaus per 30 kolektyvų. Apie sekančius informuosime jau greitai.

 

Bilietai į 3 dienų ir naktų festivalį šiuo metu kainuoja 95 Lt. Bilietai nuo balandžio 1 d. brangs!

Vienos dienos bilietai ir šeimos bilietai bus pardavinėjami renginio dienomis prie įėjimo.

Tikslesnę informaciją apie bilietus sekite festivalio internetinėje svetainėje: www.kilkimzaibu.com

Draugaukime: www.facebook.com/kilkimzaibu

 



 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.