Žymus Prancūzijos kompozitorius kviečia į muzikines jungtuves

Balandžio mėn. Vilniuje ir Kaune pasirodys vienas stipriausių muzikos vizionierių, žymus kompozitorius ir gitaristas Titi Robin ir jo trio iš Prancūzijos. World muzikos stiliaus ribas peržengiančio kolektyvo lyderis Titi Robin davė išskirtinį, filosofija persmelktą interviu prieš atvykdamas į Lietuvą.

Titi Robin par Louis Vincent

Sveiki, jūsų trio  į Lietuvą atvyksta pirmą kartą. Pristatykite trumpai trio narius ir kokią muziką atliekate?

Aš atlieku originalų muzikos stilių, kuris man tiesiog yra artimas, jau trisdešimt metų. Mano muziką labiausiai įkvėpė turtinga Viduržemio jūros kultūra su savo rytietiškais ir čigoniškais elementais. Mano muzika – tai originalios mano kurtos kompozicijos. Aš groju oud ( rytietiška liutnia), gitara ir bouzouk (Viduržemio jūros liutnia). Be manęs, grupėje groja Ze Luis Nascimento – jaunas perkusijos virtuozas iš Brazilijos. Mes grojame kartu jau beveik 10 metų. Šis atlikėjas domisi itin įvairiais Rytų bei Vakarų mušamaisiais instrumentais, todėl puikiai papildo mano kuriamą muziką

Francis Varis – patyręs džiazo atlikėjas, kartu grojame nuo 1997m. Scenoje jis pasirodo su džiazo atlikėjais Tal Farlow ir Lee Konitz, nuolatos akompanuoja Brazilijos dainininkams Nazaré Péreira, Georges Moustaki ir Maria Teresa.

Arabų ir čigonų muzikos junginys. Kodėl būtent juos jungiate savo muzikoje?

Tiesą sakant, Viduržemio jūros kultūra yra labai turtinga su visais savo išsišakojimais – čigoniškais, rytietiškais elementais ir t.t. Aš pats užaugau su šiomis kultūromis ir mano pirmieji klausytojai, kaip ir mano kolegos muzikantai, buvo romai ir arabai. Taip pat, čigonų muzika ir jų filosofija atspindi mano gyvenimo filosofiją ir žvilgsnį į pasaulį. Būtent tai leidžia man jaustis lengvai atliekant čigonų muzikos tematiką. Arabų kultūra… Tiesiog buvau aistringas arabų muzikos gerbėjas ir ši muzika nepastebimai persipynė su čigoniškais ritmais.

Muzikos scenoje esate daugiau nei 30 metų, kas paskatino savo kūrybą paskirti šių dviejų kultūrų suartinimui?

Šį klausimą girdžiu labai dažnai.  Tai nulėmė tai, kad žmonės dažniausiai to nedaro. Aš buvau ir esu vienintelis, kuris sujungė arabų ir čigonų muzikos kultūrą ir tradicijas.

Kas įkvepia jus kurti?

Gyvenimas yra mano įkvėpimo šaltinis, gyvenimas, kuris susideda iš džiaugsmų, skausmų, vilčių ir nusivylimų, svajonių, susikurtų vaikystėje ir skausmo, joms sudužus likimo gniaužtuose. Tai vyrų ir moterų, kurie pasirenka mylėti atmerktomis akimis, gyvenimas.

Kokią muzikinę žinutę siunčiate klausytojui? Ką norite išreikšti savo atliekama muzika?

Savo kūriniais ir improvizacijomis aš siekiu išreikšti gilius bei sudėtingus jausmus ir jais pasidalinti su publika. Tai yra meno magija – sujungti sielas ten, kur gyvena gilesni,  intymesni jausmai. Tačiau taip pat tai paprasčiausiai  yra šventė, kuomet kartu mėgaujamasi ritmais ir melodijomis.

Jei nepaslaptis, kiek muzikos albumų esate išleidęs per 30 kūrybos metų?

Jei nuoširdžiai, jau nebegaliu įvardinti tikslaus skaičiaus. Didžioji dalis muzikos albumų yra mano autoriniai, kituose esu kviestinis atlikėjas ( aut.pastaba yra įrašęs kelis kūrinius su grupe „The Gipsy Kings“, albumas „Somos Gitanos“ ), dar kituose skamba mano kurta muzika, kurią atlieka kiti atlikėjai. Taip pat gausu atskirų kūrinių, kurie skambėjo kaip garso takeliai filmuose Florence Quentin „Ole“, Manuel Boursinhac filme „La Mentale“ ( „Kodas“ ).

Gal galėtumėte pasidalinti savo muzikiniai ateities planais?

Aš ruošiu naują projektą pavadinimu « Taziri », su trio nariais ir ypatingu kviestiniu svečiu – El Mehdi Nassouli, jaunu muzikantu bei dainininku iš Maroko. Tai kylanti gnawa muzikos žvaigždė, kartu su juo prieš dvejus metus Maroke išleidome albumą « Likaat ».

Mes visuomet klausiame atlikėjų, o kokie jūsų mėgstami atlikėjai, muzikos žanras?

Flamenco dainininkas Camaron de la Isla, oud (rytietiška liutnia) muzikantas iš Irako Munir Bachir, persų dainininkas Mohammed Reza Shajarian, turkų rašytojas Yachar Kemar ir daug kitų. Tačiau man patinka visi stiliai, kurių atlikime jaučiamas nuoširdumas ir talentas.

Pabaigai, ko bus galima tikėtis koncertų metu Lietuvoje?

Tikroji esmė yra drauge dalintis muzikiniu momentu dabar ir čia: tai bus jūsų publikos bei mūsų muzikos jungtuvės.

Koncertai:

  • Balandžio 16 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilnius
  • Balandžio 17 d. 19 val. Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas

Daugiau info: www.gmgyvai.lt

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.