Kultinė grupė „Mayhem“ savo trisdešimtmetį švęs ir Vilniuje

Šiemet Vėlinių rimtis turės triukšmingą tęsinį – lapkričio 3 dieną į Lietuvą atvyksta viena garsiausių ir kartu skandalingiausių pasaulyje sunkiosios muzikos grupių – norvegai „Mayhem“. Tai bus jau trečias šiemet savo jubiliejų švenčiančios grupės apsilankymas mūsų šalyje, kurio kelis metus nekantriai laukė visi sunkiosios muzikos gerbėjai.

Ester Segarra

Bilietus į vienintelį „Mayhem“ koncertą Lietuvoje, kuris vyks Vilniaus klube „New York“, jau galima įsigyti visose „Tiketa“ kasose ir internete. Pirmieji bilietai ištikimiesiems grupės fanams pigesni, vėliau jie brangs.

Trys „juodmetalio“ dešimtmečiai

Norvegijos black metalo scena garsi visame pasaulyje, o grupė „Mayhem“ yra laikoma vienais jos pionierių. Dar 1984-aisiais sostinėje Osle trys vaikinai įkūrė grupę, jos pavadinimą „pasiskolinę“ iš vienų savo muzikinių įkvėpėjų, anglų grupės „Venom“ dainos “Mayhem with Mercy”. Pirmuosiuose jų įrašuose dalyvavo keli vokalistai, kurių pseudonimai „Messiah“ ar „Maniac“ deramai atspindėjo propaguojamą muzikos stilių – black metalą. Tačiau labiausiai pašėlusiu ir neprognozuojamu bei publiką šokiruojančiu pripažįstamas dabartinis grupės frontmenas Atilla.

Šiemet 30-mečio sulaukusi „Mayhem“ komanda turėjo didelės įtakos pasauliniam šio stiliaus vystymuisi ir iki šiol yra norvegų metalo muzikos elite. Nors jos sudėtyje neretai keitėsi nariai, visi jie įnešė svarų indėlį į grupės kūrybą. Per tris dešimtmečius muzikantai sukaupė nemažą diskografiją (studijiniai, EP, demo, koncertiniai, rinktiniai ir video albumai), kurioje girdime ne standartinį black metalą, o savito skambesio, hipnotizuojančią tamsią ir sunkią muziką.

Karjera, kupina skandalų

„Mayhem“ yra viena skandalingiausių sunkiosios muzikos grupių, nes jos nariai nuolat garsėja ekstremaliais poelgiais. Tai dainų kūrimas ir repeticijos miškų trobelėse, kūrybinių tarpusavio santykių aiškinimasis ginklais, atviros patyčios iš krikščionybės, priešprieša egzorcistams ir kt.

Labiausiai grupė išgarsėjo „kruvinais“ pasirodymais, kurių metu scenoje styro tikri žmonių kaulai, taškosi kraujas, į publiką skrieja didžiulės kiaulių ar kitų gyvūnų galvos ir vyksta kitokie šokiruojantys dalykai. Nors visa tai tėra šou dalis, sceniniai atributai yra sužeidę žmones, o „kruvinas“ įvaizdis kai kuriose šalyse užtraukė jiems gyvūnų apsaugos tarnybų, religinių bendruomenių bei kitų visuomeninių organizacijų nemalonę.

Grupės „Mayhem“ biografija pažymėta ne viena mirtimi. 1991 metais nusižudė jos vokalistas Per Yngve Ohlin („Dead“), kuris scenoje žalodavosi peiliais, stiklo šukėmis. Sklinda kalbos, kad grupės gitaristas Oystein Aarseth („Euronymous“) po „Dead“ mirties iš jo kaukolės pagamino ir kitiems muzikantams išdalino kaklo pakabučius.

1993-aisiais boso gitaristas Varg Vikernes („Count Grishnackh“), dar žinomas iš veiklos savo grupėje „Burzum“, jau nebūdamas „Mayhem“ nariu nužudė tuo metu joje grojusį gitaristą „Euronymous“. Dėl šio incidento muzikantas buvo ilgam įkalintas. Sutapimas ar ne, bet kaip tik tuo metu Norvegijoje sumažėjo bažnyčių padegimo atvejų, kuo jis anksčiau buvo ne kartą apkaltintas.

Naujas albumas po ilgos pertraukos

Šių metų birželio mėnesį, net po septynerių metų pertraukos pasirodė naujasis „Mayhem“ studijinis albumas „Esoteric Warfare“, kurį pristatydami muzikantai rengia jubiliejinį pasaulinį turą. Koncertuose skambės dainos iš visų grupės albumų, kurie svariai paveikė black metalo sceną ir tapo savotišku šio stiliaus skambesio etalonu. Tai – gaivališka, ekstremali, kompromisų nepaisanti muzika, paįvairinta etniniais ir mitologiniais motyvais. Savitą stilių išvystę „Mayhem“ yra „juodmetalio“ alfa ir omega, nes jie sukūrė nerašytą šio stiliaus įstatymą, kuriuo vadovaujasi jau kelios jo atlikėjų kartos.

„Mayhem“ vaizdo klipas „Psywar“ (Official Lyric Video) 2014:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.