Altai Khangai trio (koncertas) – 14-11-29

Kas
Altai Khangai trio (koncertas)
When
Šeštadienis, 29 lapkričio, 2014
18:00 - Amžius neribojamas
Where
Šv. Jonų bažnyčia (map)
Šv. Jono g. 12
Vilnius, Lietuva
Other Info
„Altai Khangai“ trio išsiskiria savo gebėjimu perteikti tradicinę Vakarų Mongolijos muziką šiuolaikiniam klausytojui. Beribis muzikantų užsidegimas, įspūdingi senoviniai instrumentai bei gerklinis dainavimas patraukia dėmesį, hipnotizuoja ir priartina Azijos kultūrą prie vakarietiško pajautimo.

1995 m. susibūrusį „Altai Khangai“ sudaro Ganzorig Nergui, Ganbold Muukhai ir Garavkhuu Badmaabazar. Visi trys atlikėjai gimė ir užaugo tame pačiame Vakarų Mongolijos regione tarp Altajaus ir Khangai kalnų – vietoje, kurioje gerklinis dainavimas atsirado pirmiausia.

Kerinčiam gerkliniam Ganzorig Nergui dainavimui yra akomponuojama tradiciniais arklio galvomis puoštais morin khuur smuikais, yatga ir yoochin citromis, tobshuur liutnia, šamaniškais būgnais, gaudžiančiomis fleitomis, dambreliais – su šia įspūdinga instrumentų įvairove ir didžiuliu muzikantų užsidegimu „Altai Khangai“ kūryba tampa beribe. Trio su kone pusei orkestro prilygstančia jėga ir energingumu pasakoja slaptą mongolų istoriją, atskleidžia tautos tradicijų bei žmonių gyvybingumo paslaptis.

„Altai Khangai“ muzikoje atsispindi kertiniai Mongolijos kultūros požymiai tokie kaip obertoninis dainavimas. Šis natūralių gamtos stichijų įkvėptas sudėtingas ir meistriškumo reikalaujantis vokalo menas leidžia vienam dainininkui tuo pat metu dainuoti dviem balsais. Vienas svarbiausių „Altai Khangai“ kūrinių motyvų yra gamtos didybė, todėl kūriniuose apdainuojami aukšti kalnai, debesys, upės, žirgai ir, žinoma, meilė.

Gerklinio dainavimo meistras Ganzorig Nergui ir morin huur grojantis Gonbold Muukhai 1999 m. yra išleidę albumą „Naariits Biilye“. O 2013 m. prisijungus Mongolijos citra ir cimbolais grojančiai muzikantei Garavkhuu Badmaabazar pasirodė naujausias trio albumas „Ongod“.

Albume „Ongod“ Ganzorig Nergui demonstruoja įvairiausias gerklinio dainavimo dviem balsais technikas, tai sukurdamas liūdną ar nostalgišką tembrą, tai stipriai priartėdamas prie Tuvos gyventojams būdingo stiliaus. Kiekvienos kompozicijos priešakyje yra girdimas unikalaus dviejų stygų morin khuur smuiko, tapusio Mongolijos kultūros ir žmonių simboliu, skambesys.

Meistriškai įvaldę meną perkelti Mongolijos protėvių muziką į dabartį „Altai Khangai“ įrodo, kad tradicijos yra gyvos. Trio savo subtiliu dainavimu ir neįprastu muzikos tonų deriniu it tikri šamanai žadina giliausias klausytojų emocijas bei leidžia mūsų vaizduotei skleistis ir kurti ryškiausius reginius, vedančius į paslaptingąją Aziją.

« Back to the calendar

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.