Sona Jobartech (koncertas) – 15-09-25

Kas
Sona Jobartech (koncertas)
When
Penktadienis, 25 rugsėjo, 2015
19:00 - Amžius neribojamas Buy Tickets
Where
Rusų dramos teatras (map)
Vilnius
Other Info
Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris, kilusi iš prestižinės Vakarų Afrikos griot šeimos. Multiinstrumentalistė, dainininkė, kompozitorė ir prodiuserė Sona Jobartech iš Gambijos daug laiko praleidžia Didžiojoje Britanijoje dirbdama drauge su puikiai vertinamais viso pasaulio muzikantais. Sonos muzika – tai skambesys, apjungiantis Vakarų Afrikos tradicijas ir šiuolaikinę muziką.

Sona, gimusi vienoje iš penkių svarbiausių Vakarų Afrikos griot šeimų, nepaisydama gimtųjų tradicijų, tapo pirmąja profesionalia kora atlikėja moterimi. Perimdama seną tradiciją, kurioje dominuoja vyrai, ji tapo naujos kartos muzikos pradininke. Grojimo kora paslaptys paprastai yra perduodamos per vyrišką giminę, t.y. tėvų savo sūnums ir ši tradicija tęsiasi jau apie septynis šimtus metų.
Kora yra 21 stygą turinti Afrikos arfa ir vienas svarbiausių Vakarų Afrikoje gyvenančių mandingų (tautų grupė) instrumentų. Juo yra grojama Gambijoje, Senegale, Malyje, Gvinėjoje ir Bisau Gvinėjoje. Kora kaip ir dar keletas kitų instrumentų priklauso išskirtinai Vakarų Afrikos griot šeimoms, kurios vienintelės turi teisę profesionaliai ja groti (griot yra istorijų pasakotojai, dainiai ir klajojantys liaudies muzikantas, tęsiantys labai seną afrikiečių tradiciją).

Metai, praleisti mokantis Didžiosios Britanijos klasikinės muzikos mokyklose „Royal College of Music“ ir „Purcell Scool of Music“, bei buvimas tarptautinį pripažinimą pelniusios savo brolio grupės „ACM Ensamble“ nare, Sonai suteikė galimybę pasinerti į beribį garsų įvairovės pasaulį, apie kurį daugelis muzikantų tegali tik pasvajoti. Sona yra dirbusi kartu su pasaulyje pripažintais menininkais Oumou Sangare, Toumani Diabaté, Kasse Mady Diabate, „BBC Symphony Orchestra“.

Atlikėja pasižymi gebėjimu apjungti įvairius muzikinius stilius – ne tik Vakarų ir Afrikos muziką, bet ir skirtingus Vakarų Afrikos žanrus. Pasitelkdama savo novatorišką požiūrį, ji kalba apie kultūrinės tapatybės, lyčių, meilės ir pagarbos problemas, nepamiršdama nuorodų į tradicinį savosios kultūros paveldą. Sona gimtąsias tradicijas perteikia viso pasaulio žmonėms lengvai suprantama kalba: žaviu balsu, stipriais ritmais ir lengvai įsimenamomis melodijomis.

Sona Jobartech įsimintiną balsą galima girdėti Holivudo filme „Mandela: Long Walk to Freedom“, išleistame 2014 m. pradžioje Didžiojoje Britanijoje.

2010 m. Sona sukūrė garso takelį daug apdovanojimų pelniusiam filmui „The Motherland“, kurį režisavo Owen Alik Shahadah. Netikėtu šio filmo muzikos kūrimo rezultatu tapo Sonos išrastas naujas instrumentas, pavadintas „Nkora“.

Naujausias Sonos albumas „Fasiya“, pasirodęs 2011 m., tapo svarbiu įvykiu ne tik asmeninėje Sonos karjeroje, tačiau ir jos gimtosios muzikos tradicijoje. Įrašinėdama tiek Gambijoje, tiek Didžiojoje Britanijojeatlikėja apjungė daugybę elementų, kurie galiausiai tapo meno kūriniu, atspindinčiu jos unikalią poziciją – tiek tradicijų saugotojos, tiek inovatorės.

Pastaruosius ketverius metus atlikėja kruopščiai rinko grupės narius ir sutelkė iš įvairių Afrikos dalių kilusių muzikantų būrį, kuris scenoje nuostabiai perteikia kora muziką ir kartu įkūnija spalvingas kiekvieno iš atlikėjų tapatybes. Nesvarbu, ar pasirodoma su pilna grupe, ar mažesniu akustiniu ansambliu, šie muzikantai niekuomet neapvilia į sceną įnešdami turtingos ir gaivinančios energijos.

Sona Jobartech nepamiršo atiduoti duoklės savo gimtinei ir 2014 m. Gambijoje įkūrė pirmąją mandingų muzikos mokyklą. Ši mokykla yra dedikuota išskirtinai Vakarų Afrikos mandingų regionų tradicinės muzikos studijoms. Mokykla greitai susilaukė pripažinimo ir tarptautinės bendruomenės paramos, todėl Sona toliau ją plečia, siekdama patenkinti didėjančią vietų mokykloje paklausą.

Daugiau nei aštuonerius metus Sona veda koros paskaitas Londono studentams „SOAS, University of London“ ir „Goldsmiths“ universitetuose. Ji garsėja savo unikaliu mokymo stiliumi, kuriuo naudojasi tiek profesionalūs muzikantai, tiek pradedantieji.

« Back to the calendar