Vilnius – 04/19/16 – Šv. Kotrynos bažnyčia – Estas Tonne ir Dimitri Artemenko (koncertas)

Kas
Estas Tonne ir Dimitri Artemenko (koncertas)
When
Antradienis, 19 balandžio, 2016
19:00 - All Ages Buy Tickets
Where
Šv. Kotrynos bažnyčia (map)
Vilniaus g. 30
Vilnius, Lietuva
Other Info
Estas Tonne – tai muzikantas, išskirtine savo išraiškos jėga griaunantis visas šou biznio taisykles, bei atlikėjas, kuriam muzika yra ne tikslas, o priemonė, išlaisvinanti žmogaus galimybes pažinti save ir jį supančią realybę.

Keliaudamas po nesuskaičiuojamą daugybę šalių, Estas Tonne dažnai pagauna save įsiliejantį į vienos ar kitos kultūros aplinką, tačiau niekada nesitapatina nė su viena iš jų, pasirinkdamas laisvę ir kultūrinę pasaulio įvairovę. Tokiu būdu jo muzika tampa pačių įvairiausių meninių išraiškų atspindžiu. Klasikinė struktūra, flamenko technika, romų ištakos, Lotynų Amerikos muzikos subtilybės, elektronika – visos šios itin skirtingos priemonės kiekviename pasirodyme beveik nepastebimai pereina viena į kitą ir kausytojams tampa tikru siurprizu.

Emocinis pakylėjimas, prasiskverbiantis pro mūsų suvokimą, gali tapti ne tik stipria estetine patirtimi, bet ir galingo prabudimo pradžia, leidžiančia kitaip suprasti pasaulį bei suvokti save.

Estas Tonne savo pasirodymuose perteikia ne tik įvairialypį muzikos pasaulio palikimą, bet yra atviras ir skirtingoms erdvėms – jose jis rengia koncertus, kurie yra nepanašūs į kieno nors kito. Tai ir festivaliai po atviru dangumi, įskaitant tokius unikalius reiškinius kaip „Burning Man“ (kasmet JAV vykstantis festivalis), ir pasaulinės koncertų salės, ir jogos festivaliai bei kitų įvairių praktikų susibūrimai ar tiesiog pasirodymai gatvėse: Monmarte, Jeruzalės senamiestyje, net ant garsaus muzikinio laivo „MS Stubnitz“ borto Amsterdame.

Estas Tonne pasirodymų trukmė netelpa į iš anksto numatytus rėmus – muzikinės kelionės visuomet tęsiasi daugiau nei pusantros valandos, o pats ilgiausias jo pasirodymas buvo koncertas – meditacija „Gara Vasara“ festivalyje Latvijoje, trukęs net penkias valandas.

Muzika ir kelionės Estas Tonne suvedė su unikaliais atlikėjais iš viso pasaulio, todėl šalia savo solinių koncertų jis mėgaujasi grodamas drauge su pačiais ryškiausiais gyvos muzikos atlikėjais. Puikus visa to pavyzdys – naujausias įrašas, inicijuotas 2013 m. Rygoje, o užbaigtas Izraelyje. Jį įrašant dalyvavo net 24 muzikantai, o albumo trukmė – lygiai dvi valandos.

Šis netrukus pasirodysiantis albumas, pavadinimu „Mother of Souls“, yra grandiozinis epinis kūrinys, kuriame gamtos ir kosmoso garsai susijungia su muzika, o skaitoma poezija ir skirtingomis kalbomis atliekamos dainos įgauna maldai prilygstančią galią. Šiuolaikinėje kultūroje nėra šiam albumui prilygstančių analogų. Jame garsinės patirties išgyvenimai persipina su gilia meditacija, kupina nepaprastai ryškių dvasinių būsenų, visiškai nepriklausančių nuo to, kelintą kartą yra klausomasi albumo. Šis projektas akivaizdžiai „palaidoja“ įprotį klausytis muzikos tik dėl patiriamo malonumo.

2016 m. Estas Tonne turas „Bridging the Worlds“ mums suteikia galimybę koncertų metu ne tik patirti vidinį skrydį („Internal Flight“), bet ir pasiruošti atlikėjo sugrįžimui draugų muzikantų apsuptyje su epiniu turu „Mother of Souls“.

2016 m. turas „Bridging the Worlds“ (liet. „Pasaulių sujungimas“) – tai Estas Tonne kvietimas kiekvieną išauštančią dieną imtis pokyčių, kuriuos norėtume matyti ir patirti šioje planetoje, įgyvendinimo. Jie reikalauja aktyvaus žmonių įsitraukimo kuriant harmoniją ne tik kaip stebėtojams, tačiau kaip ir bendraautoriams – tokiu būdu tampama pasaulius sujungiančiais tiltais.

Estas Tonne ragina prisiimti atsakomybę už tai, ką kiekvienas atiduodame pasauliui per savo jausmus, emocijas, veiksmus. „Žmogaus širdis yra ta vieta, kurioje mes visi susitinkame anapus rasinių, kultūrinių ir lyčių skirtumų, o muzika yra vienas nuostabiausių įrankių susijungti su širdies erdvės šventumu“, – teigia kūrėjas kviesdamas joje susitikti visus savo klausytojus.

Kartu su Estas Tonne Lietuvoje pasirodysiantis unikalus smuikininkas Dimitri Artemenko muzikuoja visąlaik, kiek save teprisimena. Jo vaikystės fortepijono pamokos turėjo unikalią paskirtį: šeimos konkursuose laimėti visus saldainius. Tačiau pirmą kartą išgirdęs smuiką Dimitri Artemenko kone išverkė akis ir paprašė tėvų surasti jam mokytoją, kad galėtų susigrąžinti šias ašaras. Matydamas prieš akis tekančių upių viziją kūrėjas pradėjo praktikuoti nežmoniškai emocingą vibrato ir po daugybės atsidavusio darbo metų savo kūryba gali suvirpinti net pačius šalčiausius klausytojus, asmenis nekenčiančius gamtos ir žmonijos, bei tuos, kurie niekuomet neatverstų jokios meno knygos net jei įtartų, jog jos viduje yra paslėptas šimtas dolerių.

Laikui bėgant Dimitri Artemenko išvystė gebėjimą raides pakeisti muzikos natomis ir jomis perteikti žinutes grojant taip greitai, kiek tik yra įmanoma. Šios žinutės – tai patarimai, kaip padaryti šį pasaulį daug geresne vieta gyventi. Galiausiai Dimitri Artemenko priėmė sprendimą sulėtinti grojimo tempą ir savo muzika pasakyti mažiau, tačiau būti suprastam. Tai jį padarė šiek tiek universalesniu, tačiau ne mažiau patraukliu muzikantu.

KONCERTAS
Balandžio 9d. 19val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius

ATLIKĖJAI
Estas Tonne - gitara
Dimitri Artemenko - smuikas

« Back to the calendar

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.