Vikingų palikuonys islandai „Skalmold“ su bičiuliais koncertuos Lietuvoje

Šiemet kalendorinio „sunkiojo“ pavasario pabaigą skelbs net trys šiaurietiškos epinės muzikos atlikėjų kolektyvai. Į Lietuvą kartu atvyksta islandų vikingiško metalo puoselėtojai „Skálmöld“ ir progresyvų bei alternatyvų metalą derinantys, gimtąja kalba dainuojantys suomiai „Stam1na“, lydimi groteskišką ekstremalią muziką atliekančių ekstremalų „Goresoerd“. Vienintelis šių kolektyvų koncertas įvyks gegužės 24 d. „Rock River Club“ Vilniuje. Bilietus į šių trijų grupių koncertą platina „Tiketa“ kasos ir internete.

Grupė „Skálmöld“ – tai islandų vikingiško folk metalo atlikėjų šešetas, startavęs 2009 metais sostinėje Reikjavike. Grupės pavadinimas angliškai reikštų „Age of Swords“ (liet. Kardų amžius) ir byloja apie tam tikrus grupės gimtosios šalies istorinius įvykius. Ją subūrė vaikystės draugai Snæbjörnas Ragnarssonas ir Björgvinaas Sigurðssonas, anksčiau kartu groję keliose pankroko ir metalo komandose. Kiti grupės nariai taip pat nebuvo muzikinės scenos naujokai, todėl susirinko pakankamai patyręs kolektyvas, nors iš pradžių į savo veiklą jie žiūrėjo kaip į hobį. Vis dėlto sekstetas nusprendė įrašyti albumą, kol dar nėra pernelyg „seni ir pavargę“. Ir šiandien faktas toks: tai geriausiai žinoma Islandijos sunkiosios muzikos grupė.

Debiutinis „Skálmöld“ albumas „Baldur“ pasirodė 2010 m. ir jį iškart išliaupsino tiek metalo scenos gerbėjai, tiek labiau meinstryminės pakraipos melomanai. Dėl to po metų jis buvo perleistas, šįkart jau turint leidybinę sutartį su „Napalm Records“. Albumo sėkmė lėmė daugiau nei metus trukusias koncertines jo pristatymo gastroles, įskaitant pasirodymą viename garsiausių metalo muzikos festivalių „Wacken Open Air“. Po to grupė vėl užsidarė studijoje, ko pasekoje 2012-aisiais pasirodė antrasis jų leidinys „Börn Loka“. Kitąmet vyko ir pastarojo ilgas pristatymo turas, kurį vainikavo trys anšlaginiai koncertai didžiausioje Islandijos koncertinėje salėje „Harpa“. Čia grupė apjungė pajėgas su Islandijos simfoniniu orkestru, o koncerto įrašas išleistas CD/DVD pavidalu ir buvo graibstyte graibstomas muzikos gerbėjų. Trečiasis studijinis „Skálmöld“ darbas „Með vættum“ išleistas 2014 metais, o dar po dviejų metų – ir ketvirtasis „Vögguvísur Yggdrasils“, kuris kol kas yra paskutinis jų diskografijoje.

Grupės „Skálmöld“ muzikos stilių vienareikšmiškai apibūdinti nelengva. Norint šiuos islandus išskirti iš kitų grupių, jų muziką galima vadinti „battle metal“ (koviniu metalu). Jeigu vis dėlto jų kūrybą ketinama priskirti kažkokiai kategorijai, galima sakyti, jog tai epinio vikingų metalo atlikėjai. Tačiau reikia pabrėžti ir jų muzikoje akivaizdžiai girdimus senosios mokyklos thrash ir death metalo sąskambius. Galiausiai nevalia pro ausis praleisti dainose ryškių islandiško folkloro motyvų ir tekstų struktūros, kurioje griežtai laikomasi senosios islandų poezijos eilėdaros taisyklių. Taigi klausytojas turi būti pasiruošęs scenoje išgirsti energingų karinių dainų ir heroinių sagų programą.

Kas gali būti įtaigiau ir tikroviškiau, nei epinė vikingiška muzika, atliekama pačių vikingų palikuonių?! Tuo galima bus įsitikinti jau gegužės 24 d. grupių „Skálmöld“, „Stam1na“ ir „Goresoerd“ koncerte „Rock River Club“ Vilniuje.

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.