Bliuzo kelionė nuo Memfio iki Čikagos ir atgal

Liepos 24 d. Kaune ir 25 d. Vilniuje scenoje gitaromis ir balsais susikaus du patyrę muzikantai, atkeliavę iš skirtingų bliuzo mokyklų – Čikagos ir Memfio. Į Lietuvą atvyksta du bliuzo grandai: Carlos Johnson, kuriantis elektrinį miestietišką Čikagos bliuzą ir Chris Cain, atstovaujantis 2–4 dešimtmetyje Memfyje kilusią muziką, siejama su bliuzo Meka – Beale gatve. Į nuostabią visumą viską apjungs charizmatiškoji „Luca Giordano band“ iš Italijos.

Bliuzo kelionė. Čikagos bliuzas dar yra vadinamas elektrifikuotu Delta bliuzu, o tai reiškia, kad jo šaknys yra prie Misisipės žiočių – kažkur Luizianoje. Praėjusio amžiaus I – oje pusėje, ieškodami geresnio gyvenimo pietų regionų trubadūrai pradėjo migruoti šiauriau į tankiau apgyvendintas vietas. Memfis yra tas miestas, kuriame sustotume keliaudami Misisipe link šiaurės. Tai tarsi pusiaukelė tarp Naujojo Orleano ir Čikagos. Šioje pusiaukelėje bliuzas atitrūko nuo provinciškų šaknų, akustinę gitarą pakeisdamas elektrine ir susilaukė žymiai platesnės ir įvairesnės auditorijos. Memfyje, kitaip nei pietuose, bliuzas nebuvo vien gatvės muzika, tačiau tikro pripažinimo ir išpopuliarėjimo bliuzas susilaukė Čikagoje – mieste, kurį pasiektume, jei toliau plauktumėm Misisipe šiauriau link jos ištakų. Bėgant laikui terminas Čikagos bliuzas pradėjo apibūdinti labiau tam tikrą stilių nei geografinę vietovę. Šis stilius galiausiai grįžo ir buvo toliau tobulinamas Memfyje. Bliuzo legendos Muddy Waters  Howlin’Wolf ir B. B. King grojo būtent Čikagos bliuzo stiliumi.

Carlos Johnson (g. 1953 m.), atstovaujantis Čikagos bliuzo mokyklą, savo agresyviu ir aistringu atlikimo stiliumi klausytojus keri nuo 8-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. Prieš tapdamas savo grupės lyderiu, daugiau nei 20 metų buvo labiausiai pageidaujamas muzikantas – su juo norėjo groti tokie bliuzo grandai kaip Koko Taylor, Otis Rush, Junior Wells, Son Seals, Valerie Welington, Carey Bell, Buddy Miles ir kt. Carlos Johnson, įkvėpimo sėmęsis iš B.B. King, Otis Rush ir Albert King, sukūrė vieną originaliausių gitaros stilių suderindamas gilų, neišlavintą vakarų Čikagos skambesį su šiuolaikišku, jausmingu garsu, klasikinio džiazo elementais bei nepaneigiama meile kantri bliuzui.

Nestandartinė grojimo technika kairiarankiui Carlos Johnson tapo savotišku bilietu į pasirodymus užsienyje bei bendradarbiavimą su garsiausiais Čikagos bliuzo atlikėjais. Jis groja dešiniarankiams skirta gitara, tačiau apversta aukštyn kojomis – taip kaip tai darė  Otis Rush, Albert King bei Jimi Hendrix.

Carlos Johnson yra du kartus nominuotas „Grammy“, Lenkijoje laimėjo „Frydnak“ apdovanojimą už vaizdo įrašą, taip pat 2009 m. „Blues Blast Magazine“ įvertinimą, 2012 m. Čekijoje pelnė „V Festival Scinawski Blus nad Odra“ laurus geriausio bliuzo muzikanto ir gitaristo kategorijose.

Tuo tarpu Chris Cain (g. 1955 m.) gina dvasingo Memfio elektrinio bliuzo vardą. Jo gilus, šiltas vokalas bei džiazo įkvėptas, bliuzo gitaros rifais papuoštas išraiškingas skambesys išskiria jį iš kitų, tuo pat metu primindamas legendinius B.B. King ir Albert King. Atlikėjo aistra bei autentiškumas yra jo motinos graikiškų šaknų ir juodaodžių paveldo iš tėvo pusės išdava. Savo gitaros meistriškumu, puikiomis personalizuotomis dainomis Chris Cain tapo bliuzo ateitį reiškiančia muzikine jėga.

Jau pirmasis atlikėjo albumas „Late Night City Blues“ (1987 m.) pelnė keturias „W.C. Handy Blues Award“ nominacijos, o tolesni įrašai, kurių yra per dešimt, taip pat sulaukė  ilgo apdovanojimų sąrašo. 2018 m. jis nominuotas Memfio „Blues Music Award“ metų geriausio bliuzo gitaristo kategorijoje. 

Kartu su Carlos Johnson ir Chris Cain pasirodysiančius „Luca Giordano band“ (Italija) pristatinėti vargu ar bereikia, nes Lietuvoje grupė apsilanko gana dažnai. Tai geriausia Europoje pripažinta bliuzo grupė, itin mėgstama Čikagos bliuzo pasaulio atstovų. „Luca Giordano band“ Lietuvoje buvo galima girdėti kartu su Nellie „The Tiger“ Travis, J. W. Williams, Stevie Zee, Katherine Davis, Sax Gordon, Eric „Guitar“ Davis, Mighty Mo Rodgers ir Baba Sissoko.

Koncertai

  • Liepos 24 d. 19 val. Adform kiemelis, Kaunas
  • Liepos 25 d. 19 val. Botanikos sodo Vingio skyrius, Vilnius

Liepos 24 d. 12 val. Skverelyje priešais Kauno muzikinį teatrą vyks nemokamas mini koncertas, kurį dovanoja Kauno miesto savivaldybė.

Atlikėjai

  • Chris Cain – gitara, vokalas
  • Carlos Johnson – gitara, vokalas
  • Luca Giordano – gitara, vokalas
  • Walter Cerasani – bosinė gitara
  • Jan Korinek – klavišiniai
  • Lorenzo Poliandri – būgnai

 Bilietai: Tiketa

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.