„Bani folk band“ – jungianti Sakartvelo ugnis

Pasitikime į Lietuvą atvykstančias ryškiai įsižiebusias muzikos žvaigždes „Bani Folk Band“, kurie Vilniuje, Kaune ir Palangoje rugpjūčio paskutinėmis dienomis surengs šiuolaikiškai atliktos autentiškos Sakartvelo muzikos koncertus.

Gruzija Lietuvai yra ypatinga šalis – tarsi sesė, su kuria sieja išskirtinė draugystė, panaši istorija ir net valstybių dydžiai. Palaikydami glaudžius ryšius drauge keliavome į laisvę – Gruzija šiemet kaip ir Lietuva šventė savo nepriklausomybės šimtmetį. Prisimindami metą, kuomet valstybingumo mitinguose Gruzijoje plevėsuodavo Lietuvos vėliavos, o Lietuvoje – Gruzijos,  vieni pirmųjų patvirtinome istorinį jos pavadinimą Sakartvelą. Mus jungia šilti diplomatiniai santykiai, Vilnius ir Tbilisis yra artimai susigiminiavę miestai, o lietuvių bei gruzinų žmonės vieni kitus sutinka kaip gerus draugus.

Svetingi ir temperamentingi gruzinai išsiskiria savo kultūra, kuri evoliucionavo daugiau nei tūkstantį metų, jų muzikos melodijos nuo seno aidėdavo kalnuose ir slėniuose. Jau I a.  Graikijos istorikas buvo aprašęs daugiabalsį gruzinų giedojimą, skambėjusį jiems vykstant į mūšį. Su dabartine aukšta gruzinų chorų kultūra, išskirtine trijų balsų technika lygintis galėtų vos keletas pasaulio šalių, todėl savo grožiu pavergiančią polifoninę Gruzijos muziką 2001 m. UNESCO komisija pripažino „nematerialiu pasaulio kultūrinio paveldo šedevru“.

Gruzinai didžiuojasi ir plačia tradicinių instrumentų kolekcija, o plastiški bei energingi liaudies šokiai, kaip ir muzika, yra labai svarbi jų kultūros dalis. Išskirtinė tonacija, daugiabalsiškumas, dialektų įvairovė kelia nuostabą ir susižavėjimą, todėl prie senųjų dainų išlaikymo bei tyrinėjimo prisidėjo net daugybė gruzinų folklorą įsimylėjusių užsieniečių. Gruzijoje užsukę į tradicinius restoranus nenustebkite – juose skamba įspūdingais balsais traukiamos lankytojų dainos.

Bet geriau nei kalbėti apie šią muziką, yra ją išgirsti – su nepaprastu stiliumi paskutinėmis vasaros dienomis svetingai ir ugningai mus supažindins septyni sodrūs vyrų balsai iš Gruzijos folk grupės „Bani“.

Tūkstančiai gerbėjų visame pasaulyje žavisi „Bani“ uždegančiais gruziniškais šokiais, nuostabiais žemais balsais, atsidavimu ir nepakartojama energija. Septyni vyrai savo įspūdingais vokalais prikausto dėmesį, o jų muzika išjudina kūną. „Bani“ repertuaras – tai šiuolaikiškai perteikta autentiška Gruzijos muzika ir šokiai. Jų dainose kalbama apie meilę, dievišką Gruzijos gamtą, stiprią draugystę, meilę tėvynei, pagarbą vyresniesiems.

„Bani“ grupės nariai yra kilę iš skirtingų Gruzijos regionų: kartu koncertuoja ir svanas, ir megrelas, Rytų bei Vakarų regionų atstovai. Drauge jie atlieka liaudies dainas iš įvairiausių tėvynės kampelių bei kitų Kaukazo tautų muziką, savyje apjungdami ištisą Kaukazo kultūrą.    

„Bani“ susibūrė 2011 m. jos nariams vieniems kitus suradus gatvėje. 2015 m. jų gatvės pasirodymą pastebėjo muzikos prodiuseris Chabuki Amiranashvili, su kuriuo grupė įrašė pirmąją dainą „Rachuli“. Radijo stotims pradėjus ją transliuoti, daina tapo labai populiari Gruzijoje, o sekantis singlas „Caucasian Ballad“ sulaukė daugiau nei aštuonių milijonų peržiūrų „Youtube“, padėdamas grupei išgarsėti pasaulyje.

Po pirmojo „Bani“ albumo išleidimo grupė pradėjo koncertuoti Gruzijoje ir už jos ribų. Vien per praėjusį sezoną ji sėkmingai pasirodė Belgijoje, Izraelyje, Nyderlanduose, Kazachstane, Austrijoje, Čekijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Korėjoje, taip pat Rusijoje.

Šiuo metu kolektyvas pirmauja tarp Gruzijos radijo stočių hitų, pasirodo televizijose, jo kūriniai sulaukia daugybės peržiūrų „Youtube“ kanale. „Bani“ planuose – antrojo albumo išleidimas.

https://www.youtube.com/watch?v=9I5Xrh8FIag

 

Koncertai

  • Rugpjūčio 29 d. 19 val. Vilnius Tech Park konferencijų centro terasa
  • Rugpjūčio 30 d. 19 val. Adform kiemelis, Kaunas
  • Rugpjūčio 31 d. 19 val. Klubas „Ramybė“, Palanga

Rugpjūčio 30 d. 12 val. NEMOKAMAS 40 min. trukmės koncertas Kauno autobusų stotyje. Koncertą dovanoja Kauno miesto savivaldybė.

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.