Švedai „Amaranthe“ jau greitai susitiks su savo gerbėjais Vilniuje

Švedija yra sunkiosios muzikos lopšys, iščiūčiavęs tokias publikos mylimas grupes, kaip „Amon Amarth“ ar „Arch Enemy“, neseniai koncertavusias Lietuvoje. Šį penktadienį, gegužės 18 dieną, į Vilnių atvyksta dar viena intriguojanti skandinavų chebra – „Amaranthe“, išsiskirianti tuo, kad turi net tris vokalistus, tarp jų – ir šaunią merginą Elizę Ryd. Įdomių faktų apie „Amaranthe“ netrūksta.

  1. Tiesą sakant, ši grupė gimė netyčia. Gitaristas Olofas Mörckus (grojęs „Dragonland“, „Nightrage“) ir Jake’as Lundbergas (dabartinis „In Flame“ narys, tuomet turėjęs grupę „Dreamland“), buvo geri draugai, susėsdavo, pagrodavo. Jiedu sukūrė baladę „Fade Away“, o į įrašus pasikvietė Elizę (tuo metu kaip tik baigusią turą su „Kamelot“). Trijulei patiko leisti laiką kartu, muzikuoti, bet kiekvienas turėjo savo idėjų, ką veikti gyvenime. Tačiau kol kas Elizė sėdėjo be darbo, turėjo laiko. Vaikinai toliau kūrė muziką. Prisidėjo dar ir gerai riaumojantis Andy Solvestromas. Gimė pirmasis demo, kurį jaunieji muzikantai daug negalvodami įkėlė į „Myspace“. O tuomet jiems parašė vadybininkas, sakydamas, kad tai yra kieta, ir kad norėtų su jais dirbti. Pasipylė geri atsiliepimai apie jų muziką ir kompanija suprato, kad turbūt reikėtų atidėti kitus planus ir pabandyti sukurti grupę. Prie jų prisijungęs Mortonas Løwe Sørensenas sėdo prie būgnų, atsirado bosistas Johanas Andreassenas. Paskui „Spinefarm Records“ su grupe pasirašė sutartį, tada „Universal“… Ir šiandien jie yra puikiai žinomi Amerikoje, Europoje, Azijoje.
  2. Originaliai grupė vadinosi „Avalanche“, bet vėliau buvo priversta pakeisti pavadinimą ir tapo „Amaranthe“. O viena ryškiausių jų dainų – „Amaranthine“ – gimė kompanijos sielos Jake‘o namuose. „Sėdėjome, gėrėme alų ir staiga apsėdo tokia roko idėja. Iki ryto dainą užbaigiau. Ir nepaisant to, kad viskas padaryta greituoju, ir po daug metų žmonės rašo laiškus ar prieina pasakyti, kokia ši daina jiems svarbi, jie nori, kad tai grotų per jų vestuves ir panašiai“, – yra pasakojęs J. Lundbergas.
  3. Elizė iš tiesų norėjo būti miuziklų dainininkė, rimtai studijavo miuziklų meną, bet atsidūrusi metalo grupėje, niekada nebeturėjo progos išbandyti savęs teatro scenoje.
  4. Tai, kad grupėje yra trys lygiaverčiai vokalistai, jiems patiems labai patinka, nes niekada nežino, kur daina juos ir jie dainą nuves. Tačiau yra kūrinys „Endless“, asmeniškai labai svarbus E. Ryd, nes ten ji dainuoja viena. „Įrašuose mes taip pat naudojome gyvus styginius, ko anksčiau niekada nedarėme. Mums padėjo Mattias Bylundas, „Grammy“ apdovanotasis aranžuotojas. Pažinojau jį dešimt metų, ir vis norėjau kaip nors išnaudoti jo talentą, bet nesugalvojau, kaip. Ir štai pasitaikė tobula proga“, – pasakojo vokalistė.
  5. Elizė vaikystėje žiauriai mėgo siaubo filmus. „Mano tėvai buvo labai jauni, ir jie man leido žiūrėti visus „siaubiakus“, kad ir tokią klasiką, kaip „Švytėjimas“, „Egzorcistas“. Paskui pasižiūrėjau „Skambutį“, ir viskas – tai buvo pabaiga, nes pradėjau sapnuoti košmarus, gal metus negalėjau užmigti. Tai buvo riba, kurios iki šiol negaliu peržengti. Draugai man pasakoja, kokių yra naujų gerų siaubo filmų, gal dar baisesnių, bet aš negalėsiu ryžtis jų peržiūrėti, kitaip mane uždarys ligoninėje“, – juokiasi Elizė.
  6. Paklausti, kaip penkiais žodžiais apibūdintų savo muziką, grupės nariai renkasi šiuos: energinga, sunki, prikelianti, teatrališka ir futuristinė.
  7. Elizė prisipažįsta labai išgyvenanti dėl kvailų klaidų. Pavyzdžiui, kaip galima supainioti žodžius, gyvai dainuojant savo gabalą „That song“ Tokijo radijo stotyje 2 milijonams klausytojų?! „Galiu pykti ant savęs ilgas savaites, mėnesius, kol pavargsiu. Bet anksčiau ar vėliau viską nugali pozityvi energija. Labai ja tikiu. Tai lyg domino kaladėlės – kai paleidi, niekas to nesustabdys, energija keliaus toliau – tiek, kiek norėsi“, – kalba vokalistė.
  8. Olofas – tipinis metalo gitaristas. Labai greitas, ekspresyvus, groja „nusirovęs“. Bet jo aplinkoje skamba visokia muzika. „Mano visa šeima paskendusi muzikoje. Senelis skambino pianinu, sesuo – smuikininkė, mama namuose visada daug klausėsi klasikos, o tėvas – Mano gitaros mokytojai buvo „Metallica“, „Led Zeppelin“ ir „Black Sabbath“ vaikinai, – juokiasi vienas grupės „Amaranthe“ įkūrėjų, be gitaros puikiai valdantis ir violončelę.
  9. Gitaristas – ir didelis Nyčės gerbėjas, mėgęs jį nuo jaunų dienų. Olofui atrodo, kad į bet kurią problemą reikia žvelgti filosofiškai.
  10. „Amaranthe“ nariai po 1,5 – 2 metus praleidžia turo gastrolėse ir yra neblogai papurtę kaulus Šiaurės Amerikos ir Europos keliuose, Japonijoje. O svajonėse – koncertai Dubajuje. „Pasaulis kupinas puikių, egzotiškų vietų, žmogau“, – sako Olofas.

Vilniaus menų fabrike „Loftas“ švedai „Amaranthe“ koncertuos rytoj, gegužės 18 d. Juos apšildys suomiai „Fear Of Domination“ ir „Alia Tempora“ iš Čekijos. Bilietus platina rokonaktys.lt. Dėmesio, „Roko naktų“ profilyje Facebooke dabar galima laimėti unikalią dovaną – „Meet & Greet“ kvietimą, suteikiantį progą susitikti su grupe „Amaranthe“, gyvai pabendrauti, kartu nusifotografuoti, gauti autografus. Jei esi šios grupės fanas, tai Kalėdos ateina dideliais žingsniais!

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.