VOIVOD (koncertas)

Kas
VOIVOD (koncertas)
When
Antradienis, 17 gegužės, 2011
19:00 - Amžius neribojamas Buy Tickets
Where
Kalvarijų g. 85
Vilnius, Lietuva
Other Info
Išvijome iš kiemo žiemą, suvartojome Užgavėnių blynų rietuves ir atžymėjome gėlėmis nubarstytą tarptautinę Moters dieną. Pats laikas peržvelgti tolesnius pavasario įvykius muzikinių renginių erdvėje. Čia pristatome gegužės 17 dienos renginį Vilniuje, kurio pagrindinis akcentas – Kanados sunkiosios muzikos kariuomenės, nešančios heavy metal vėliavą ir garbingai besivadinančios „Voivod“, pasirodymas!

„Voivod“ tikrai nėra eilinis vardas gausioje sunkiosios muzikos atlikėjų šeimoje. Plačiai žinomi grupės nuopelnai, pasirodant garsiuose šios muzikos festivaliuose („Wacken Open Air“ Vokietijoje, „Heavy MTL“ ir „Monsters of Rock” Kanadoje, “Thrash Domination” Japonijoje ir kituose) ar dalijantis sceną su tokiais roko muzikos grandais kaip „Judas Priest“, „Venom“, „Celtic Frost“, „Rush“, „Faith No More“, „Soundgarden“. Jų bagažą taip pat papildo ne vienas dalyvavimas garsioje MTV laidoje „Headbanger’s Ball”, taip pat nesenas buvimas labai sėkmingame projekte – kelias dienas trukusiame sunkiosios muzikos kruize „70000 Tons of Metal“.
Jau pernai mes įstojome į vienos iš garsiausių visų laikų metalo grupių – „Metallica“ šeimą, kai šioji pagaliau aplankė Lietuvą. Dabar ano vizito atgarsiai atskries su „Voivod“ atvykimu. Taigi, kas sieja šias dvi komandas? Aišku, ne vardas, ne identiškas muzikos stilius, ne geografinė kilmė... O faktas, kad „Voivod“ albumų įrašuose dalyvauja ir grupės nariu yra laikomas bosistas Jasonas Newstedas, kaip ir kiti čia turintis pseudonimą (Jasonic). Ši žinia neturėtų prasprūsti pro jūsų ausis. Būtent dėl to, kad jis ilgus metus kaip boso gitaristas praleido ne tik garsiosios „Metallica“, bet ir „Flotsam & Jetsam“ gretose. Be įrašų sesijų Jasonas Newstedas kartais su grupe „Voivod“ pasirodo įvairiuose festivaliuose, tačiau koncertiniuose turuose vis dažniau vietą užleidžia kolegai Blacky iš ankstyvosios grupės sudėties. Tačiau visi pripažįsta neįkainojamą jo indėlį į tris sėkmingiausius pastarųjų septynerių metų šios grupės albumus „Voivod” (2003), „Katorz” (2006) ir „Infini” (2009).

Kas slypi po „Voivod“ titulu? Tai gali būti susiję su kariuomenės vado ar vaivadijos viršininko pareigomis, apie ką tikriausiai ir pagalvotų tūlas pilietis. Tačiau šios metalo muzikos veteranų grupės nariai turi jam ypatingą paaiškinimą. Tai yra piktasis herojus, vampyrų valdovas, nesustabdomas ir nemirtingas karys. Vedama šio personažo, kanadiečių komanda jau daugelį metų sukasi sunkiosios muzikos erdvėje, kurioje patyrė nemažai stilistinių metamorfozių, šiokių tokių sudėties pokyčių, tačiau užtikrintai laiko tvirtas pozicijas.

„Voivod“ susibūrė 1982 m. Jonquiere mieste (Kvebekas, Kanada). Nuo pat pradžių jų muziką įtakojo tiek New Wave of British Heavy Metal, tiek hardcore punk scena, tiek 70-ųjų progresyviojo roko atlikėjai. Nenuostabu, kad muzikos stilius keitėsi kelis kartus – nuo heavy/speed metalo kombinacijos iki progresyvo ir thrash metalo sankirtos. Bet tuo pačiu „Voivod“ sukūrė savitą ir beveik unikalų skambesį, dėl ko jie laikomi vienu iš originaliausių ir talentingiausių kolektyvų metalo muzikos scenoje. Plačias muzikos stilistikos erdves papildė ir dainų tekstų tematikos įvairovė, pradedant Šaltojo karo politinėmis pažiūromis ir post-apokaliptinės literatūros motyvais, baigiant moksline fantastika.

Grupės kūrybinis aruodas materializavosi 1984 m., išleidus debiutinį albumą „War and Pain”. Pradedant antruoju leidiniu „Rrröööaaarrr“ (1986), ant „Voivod“ albumų viršelių pasirodė būgnininko nupieštas personažas "Korgull", įsodintas į erdvėlaivį. 1989 m. albumas „Nothingface” išgarsino kanadiečius už gimtosios šalies ribų. Iki šių metų „Voivod“ kolekcijoje jau yra 12 diskų ir keletas DVD, o „šėtoniškąjį“ tryliktą albumą planuojama išleisti šiemet.

Originali grupės sudėtis, išsilaikiusi devynerius metus, buvo tokia: Snake (Denis Bélanger) – vokalas, Piggy (Denis D'Amour) – gitara, Blacky (Jean-Yves Thériault) – bosinė gitara, Away (Michel Langevin) – mušamieji. Nepaisant keliakartinio bosisto pasikeitimo, likusi trijulė grojo iki 1994 m. Tuomet atsirado naujas narys, agentas E-Force (Eric Forrest), kuris iki 2001 m. užėmė ir vokalisto, ir bosisto poziciją. Metus „Voivod“ stovykloje buvo kūrybinė pertrauka, po kurios sugrįžo vokalistas Snake, o bosinė gitara atiteko Jasonicui (jau minėtam ex-„Metallica“ nariui Jasonui Newstedui). Ši sudėtis išliko stabili iki 2005-ųjų, kuomet „Voivod“ nutarė padaryti dar vieną, šį kartą tris metus trukusią kūrybinę pertrauką. Ją lėmė įvykusi didelė netektis – senoji gvardija liko be grupės sielos ir daugumos kompozicijų autoriaus, gitaristo Piggy, kuris iškeliavo Anapilin neįveikęs žarnyno vėžio. Jam tebuvo 45-eri...

Tuomet grupės vairą perėmė būgnininkas Away, o vokalistas Snake atsakingai pareiškė, kad „Voivod“ niekur nesitrauks: “Jei nebegrotume, mūsų dainos numirtų drauge su Piggy, o jis to jokiu būdu nenorėtų. Jo genijus nusipelnė, kad senos ir naujos kompozicijos pasiektų mūsų gerbėjų ausis ir gyvuotų dar ilgai“.

« Back to the calendar

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.