Džiazo virtuozai „Scott Henderson Trio“ iš JAV pavasarį koncertuos Vilniuje

„#1 džiazo gitaristas“ (Guitar World Magazine)

„Geriausias džiazo gitaristas“ (Guitar Player Magazine)

Ne kiekvienas muzikantas nusipelno tokių titulų solidžiuose profesiniuose muzikiniuose leidiniuose. Taip yra pagerbtas legendinis JAV džiazo ir bliuzo gitaristas Scottas Hendersonas. Bet tai vos pora iš daugelio kitų šio muzikanto įvertinimų, todėl „Scott Henderson Trio“ koncertas Vilniuje sudomins daugelį gitarinės muzikos fanų. Šįkart vienintelis Europos ture kolektyvo pasirodymas mūsų šalyje vyks 2024 m. kovo 23 d. (šeštadienis) pramogų salėje „Vakaris“ Vilniuje.

1954 m. gimęs Scottas Hendersonas devintajame dešimtmetyje išpopuliarėjo su savo legendine grupe „Tribal Tech“ ir nuo tada tapo vienu geriausių jazz-fusion stiliaus gitaristų/kompozitorių. Jis užaugo Pietų Floridoje, kur grojo bliuzroką ir funk muziką, o jam įtakos turėjo Jimmy Page‘as, Jeffas Beckas, Jimi Hendrixas, Ritchie Blackmore‘as ir jo mėgstamiausias bliuzo gitaristas Albertas Kingas.

Nors Hendersonas pradėjo savo karjerą kaip bliuzroko gitaristas, būtent džiazo įtaka atvedė prie jį išgarsinusio grojimo ir kūrimo stiliaus. Be to, kad jis yra pasaulinio lygio muzikantas ir kompozitorius, Scotto prekės ženklas yra jo gražus skambėjimo tonas ir stulbinantis gebėjimas derinti džiazą su bliuzu, roku ir fanku, sukuriant sielos kupiną ir unikalų gitaros balsą.

Scottas studijavo aranžuotę ir kompoziciją Floridos Atlanto universitete, o 1980 m. persikėlė į Los Andželą. Jis gastroliavo ir įrašinėjo su „Chick Corea’s Elektric Band“, smuikininku Jeanu-Lucu Ponty, ir džiaugėsi galimybe ketverius metus dirbti su vienu mėgstamiausių savo muzikantų Joe Zawinulu bei „Weather Report“. Su „The Zawinul Syndicate“ jis įrašė du albumus „The Imigrants“ ir „Black Water“. Taip pat S. Hendersonas įrašė dešimt kritikų pripažintų albumų su „Tribal Tech“, įskaitant paskutinį jų įrašą „Tribal Tech – X“ (2012).

2019 m. jis laimėjo geriausio gitaristo ir geriausios elektrinės / džiazroko / šiuolaikinės grupės / atlikėjo titulus leidinio „Jazz Times“ skaitytojų apklausoje. Dar 1991 m. Scottą „Guitar World“ įvardino jį Nr.1 džiazo gitaristu, o 1992 m. jis buvo paskelbtas Nr.1 džiazo gitaristu kasmetinėje „Guitar Player Magazine“ apklausoje. Jo pirmasis solinis bliuzo albumas „Dog Party“ (sveikintinas sugrįžimas prie jo muzikinių šaknų) buvo pripažintas geriausiu 1994 m. bliuzo albumu žurnale „Guitar Player“. Kituose jo soliniuose albumuose „Tore Down House“ ir „Well to the Bone“ S. Hendersonas buvo suporuotas su legendine vokaliste Thelma Houston.

2015 m. išleistas „Vibe Station“ daugelio muzikos kritikų buvo įtrauktas į 10 geriausių metų instrumentinių albumų. Kol kas naujausias ir sėkmingiausias Hendersono, kaip lyderio, darbas „People Mover“, kuriame groja koncerte Vilniuje dalyvausiantys Romain Labaye (bosas) ir Archibald Ligonniere (būgnai), žurnalo „Jazz Times“ buvo išrinktas geriausiu 2019 m. fusion stiliaus albumu. Paskutiniais metais trio daug gastroliavo visame pasaulyje, aplankė daugiau nei 70 šalių, grojo muziką iš solo albumų ir dalį Hendersono muzikos, kurią įrašė su „Tribal Tech“.

Scottas taip pat išleido du albumus su trio „Vital Tech Tones“ – tai bendradarbiavimas su bosistu Victoru Wootenu ir buvusiu „Journey“ būgnininku Steve’u Smithu. 2009 m. jis pradėjo gastroles visame pasaulyje su HBC Trio, kuriame kartu grojo bosistas Jeffas Berlinas ir būgnininkas Dennisas Chambersas.

Kaip dažnai nutinka tokio kalibro muzikantams, paklausa yra didelė, tad jis savo žiniomis noriai dalinasi su dabartine jaunųjų gitaristų karta. S. Hendersonas dėsto Muzikantų institute (Musician’s Institute) Holivude, kur jo paskaitos yra vienos populiariausių. Jis taip pat rašo straipsnius žurnalui „Guitar Player Magazine“ ir daugeliui kitų gitarinės muzikos leidinių.

Be to, leidykla „Alfred Music“ yra išleidusi S. Hendersono mokomąjį DVD pavadinimu „Scott Henderson – Jazz Rock Mastery“ ir pirmąją jo muzikos transkripcijos knygą „The Scott Henderson Guitar Book“. Kitos dvi jo knygos „The Best Of Scott Henderson“ ir „Scott Henderson – Blues Guitar Collection“ bei mokomoji medžiaga „Jazz Guitar Chord System“ – tai revoliucinis būdas studentams studijuoti džiazo harmonijos įvairovę. O gyvai išgirsti tikrą gitarinės muzikos korifėjų ir jo trio bus galima Vilniaus „Vakaryje“ 2024 m. kovo 23 d. (šeštadienis).

DIE HARD agency

www.facebook.com/diehardagency

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.