Vilnius – 08/11/16 – Technikos bibliotekos kiemas – Nora Jean Bruso ir Luca Giordano Band (JAV/Italija)

Kas
Nora Jean Bruso ir Luca Giordano Band (JAV/Italija)
When
Ketvirtadienis, 11 rugpjūčio, 2016
19:00 - All Ages Buy Tickets
Where
Technikos bibliotekos kiemas (map)
Šv. Ignoto g. 6
Vilnius, Lietuva
Other Info
Nora Jean Bruso (JAV) yra pati tikriausia bliuzo karalienė – vien klausantis pirmosios jos dainos galima pajusti tikrąjį šio žanro skonį. Vokalistė kiekvienu žodžiu perteikia vidinę dramą ir savo audringumu yra pasirengusi užkariauti pasaulį, įrodydama, kad turi visa, ko reikia bliuzo karalienei.

Žymi bliuzo dainininkė Koko Taylor yra pasakiusi, jog Nora Jean skamba kaip ji pati būdama tokio pat amžiaus ir dainuoja nepagrąžintą bliuzą. Tai meistriška atlikėja, vieną minutę priverčianti stotis ir eiti šokti, o kitą – prisėsti bei pulti verkti. Jausmingas Noros Jean vokalas perteikia didžiulę galią ir tvirtumą, giliai įsismelkiančius į klausytojų širdis. Ji neabejotinai turi vieną stipriausių balsų šiandienos bliuzo atlikėjų pasaulyje. Nora Jean tęsia ir išlaiko didžiųjų šio žanro dainininkų Howlin‘ Wolf, KoKo Taylor bei kitų muziką gyvą, tai įvardindama didžiausiu savo gyvenimo darbu.

Nora Jean Bruso (dabar Nora Jean Wallace), gimusi 1956 m., yra Čikagos elektrinio bliuzo dainininkė ir dainų autorė, pasižyminti giliomis delta bliuzo šaknimis. Delta bliuzas yra vienas seniausių bliuzo muzikos stilių, kuriam didžiausios įtakos turėjo vergų, gyvenusių prie Misisipės upės žiočių, kūryba.

Nora Jean gimė ir užaugo Greenwood‘o mieste – bliuzu turtingo regiono širdyje. Nuo pat mažens atlikėją supo profesionalūs bliuzo atlikėjai: tėvas Bobby Lee Wallace bei jos dėdė Henris „Son“ Wallace, į mergaitės sielą įskiepiję šio žanro muziką. Ne mažiau prie muzikinio Noros Jean išsilavinimo prisidėjo ir motina, gospelo dainininkė Ida Lee Wallace, bei močiutė Mary, turėjusi šokių namus, kuriuose vaikystėje ji slapta klausydavosi savo artimųjų atliekamos bliuzo klasikos. Būtent šiuo laikotarpiu Nora Jean pamilo atlikėjo Howlin‘ Wolf muziką, jos tebeplėtojamą iki šių dienų.

Būdama šešerių metų Nora Jean pristatė savo pirmąjį mokamą pasirodymą vyresniajam broliui ir jo draugams, atlikdama Howlin‘ Wolf dainą. Vidurinėje mokykloje laimėjusi talentų konkursą buvo pakviesta koncertuoti kitose švietimo įstaigose. Tačiau tikroji Noros Jean karjera prasidėjo 1976 m. Čikagoje, kuomet teta Rose namuose išgirdusi ją dainuojant nieko nelaukdama nuvedė į keletą klubų – čia atlikėjos talentą netruko pastebėti. Būdama devyniolikos pradėjo groti grupėje „Scottie and the Oasis“, su kuria praleido keletą metų iki pat jos išsiskyrimo. Pastaruoju laikotarpiu daugybė vietinių Čikagos muzikantų, ypač Mary Lane ir Joe Barr, skatino Norą Jean dainuoti bei mokė šio amato paslapčių.

Didysis Noros Jean karjeros lūžis atėjo 1985 metais, kuomet Jimmy Dawkins pamatęs jos pasirodymą vietiniame Čikagos klube pakvietė prisijungti prie savo kolektyvo. Ateinančius septynerius metus Nora Jean koncertavo ir įrašinėjo su Jimmy bei jo grupe, pasirodė dviejuose jo CD „Feel the Blues“ (1985 m. ir 2002 m.) ir „Can‘t Shake These Blues“ (1991 m.). Ji tuo pat metu išleido singlą „Untrue lover“ (1982 m.), 2002 m. pirmąjį savo solinį albumą „Nora Jean Bruso Sings the Blues“.

Koncertinių turų Europoje, Kanadoje ir JAV metu Nora Jean ištobulino savo kaip atlikėjos įgūdžius bei sulaukė tarptautinio pripažinimo. Ji pasirodė daugybėje pagrindinių bliuzo festivalių: „King Biscuit Blues Festival“, „Chicago Blues Festival“, „Pocono Blues Festival“, „Rawa Blues Festival“, „Notodden Blues Festival“, „Briggs Farm Blues Festival“, „Cape May Jazz Festival“ ir kituose.

Nora Jean yra parašiusi daugiau nei 700 dainų, bendradarbiavusi kartu su Carl Weathersby, Dave Specter ir kitais atlikėjais. Ji „Museum of Science and Industry“ (Čikaga) buvo išrinkta viena iš dešimties iškiliausių Čikagos bliuzo atlikėjų moterų. Nora Jean daugybę kartų buvo nominuota „Blues Music Awards“: „Geriausios naujos atlikėjos“, „Geriausios tradicinės muzikos atlikėjos“, „Geriausios tradicinio bliuzo atlikėjos“ kategorijose. 2004 m. išleistas solinis albumas „Going back to Missisippi“ sulaukė didžiausios komercinės sėkmės iš iki tol buvusių – pasiekė penktąją vietą „Living Blues“ radijo topuose ir pirmąją vietą „XM Satellite Radio“. 2011 m. „Chicago Sun-Times“ pažymėjo, kad jos bendradarbiavimas su Little Bobby albume „Good Blues“ padėjo atlikėjai gauti septintąją „Blues Music Award“ nominaciją.

Kartu su atlikėja Lietuvoje pasirodys grupė „Luca Giordano band“ (Italija) – geriausia Europoje pripažinta bliuzo grupė, itin mėgstama Čikagos bliuzo pasaulio atstovų, dažnai kviečiama groti bliuzo festivaliuose, žinomiausiuose šio žanro muzikos klubuose. „Luca Giordano band“ mūsų šalyje lankysis jau ne pirmą kartą, grupę buvo galima girdėti pasirodymuose kartu su Nellie „The Tiger“ Travis, J. W. Williams, Stevie Zee, Katherine Davis, Sax Gordon ir Eric „Guitar“ Davis, Mighty Mo Rodgers.

« Back to the calendar

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.