Suomijos epinio metalo grupė „Wintersun“ pirmą kartą koncertuos Lietuvoje

Kol rudenį krepšinio fanai palaikys Europos čempionate žaidžiančią mūsų vyrų rinktinę, sunkiosios muzikos gerbėjai patirs ne mažiau stiprias emocijas. Į Lietuvą pirmą kartą atvyks žymi suomių epinio metalo grupė „Wintersun“. Vienintelis koncertas įvyks rugsėjo 16 d. Vilniuje, neseniai atsidariusiame „Rock River Club“. Bilietus į “Wintersun“ koncertą platina „Tiketa“ kasos ir internete.

Praėjo 5-eri metai po antrojo grupės albumo, ir atskriejo grupės „Wintersun“ gerbėjams džiugi žinia – įrašytas naujas, trečiasis albumas. Tai nėra kadaise planuotas „Time II“, o visai naujas darbas „The Forest Seasons“. Jo mikšeravimu ir garso suvedimu užsiėmė patys muzikantai. Beveik valandos trukmės darbe įrašytos tik 4 dainos (po vieną kiekvienam metų laikui), klausytoją lydinčios į kelionę po mistišką mišką. Būtent šį darbą grupė ir pristatys savo naujausiame ture.

Grupė „Wintersun“ susikūrė Helsinkyje 2004 metais. Iš pradžių tai buvo suomių kolektyvo „Ensiferum“ vokalisto ir gitaristo Jari Mäenpää gretutinis projektas, nes šio muzikanto kūrybinis polėkis veržte veržėsi iš pagrindinės grupės skambesio rėmų. „Wintersun“ muzikai būdinga skandinaviško folkloro ir greitų gitarinių rifų harmonija, o aštrus vokalas dera su švelniu dainavimu.

Galvojant apie debiutinį „Wintersun“ albumą, Jari turėjo ambicijų jį įrašyti vienas pats, tačiau jam vis tik prireikė būgnininko, juo tapo buvęs „Rotten Sound“ narys Kai Hahto, grupėje esantis iki šiol. Kiti dabartiniai „Wintersun“ nariai – gitaristai Teemu Mäntysaari ir Asim Searah bei boso gitaristas Jukka Koskinen. Nors jų kūryboje skamba ir klavišinių partijos, jos įrašomos tik studijoje, nes niekaip nepavyksta rasti tinkamo pastovaus klavišininko.

Vienu metu Jari Mäenpää buvo dviejų grupių gretose. Nors jo projekto dainos buvo kuriamos 1995-2004 metais, tada didžiausias dėmesys buvo skiriamas pagrindinei komandai. Tačiau 2004-aisiais visiškai sutapo „Ensiferum“ albumo pristatymo turo ir „Wintersun“ debiutinio darbo įrašymo laikas. Tuomet muzikantas buvo tiesiog išprašytas iš pagrindinės grupės ir „Wintersun“ tapo vienintele jo paties komanda, kuri tais metais įrašė ir išleido albumą jos pačios pavadinimu. „Wintersun“ buvo pasirinktas iš viso sąrašo variantų, kurį sudarė Jari Mäenpää draugai. „Žiema atspindi atšiaurią albumo muziką, persmelktą suomiškos melancholijos ir magijos. Tuo tarpu saulė atspindi visatą, susijusią su skambesio atmosfera ir taip pat su dainų tekstais“, savo pasirinkimą aiškina Jari.

Dar 2006 metais grupės „Wintersun“ nariai ėmė kurti iškart 2 albumus, tačiau galiausiai įrašytas vienintelis, „Time I“, ir to paties išleidimas užtruko net iki 2012 metų. Nemažai būtent šio albumo dainų grupė iki šiol groja savo koncertuose, o pasirodymas gimtajame Helsinkyje vykusiame tradiciniame festivalyje „Tuska Open Air 2013“ įrašytas koncertiniame albume. Jo atmosferą bus galima pajusti ir rugsėjo 16 d. Vilniaus „Rock River Club“.

Visi keturi video iš 2017 m. albumo „The Forest Season“:

 

 

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.