(NE)tradicinis Estijos skambesys (NE)tradicinėje erdvėje

Bene populiariausia jauna grupė iš Estijos Trad.Attack atvyksta į Lietuvą surengti net 3 pasirodymų; Lapkričio 23 d. – Vilniuje Halės turguje (renginys „Halė ant bangos“), lapkričio 24 d. – Palangoje, klube „Ramybė” ir lapkričio 25 d. Kauno geležinkelio stotyje (nemokamas koncertas).

TRAD.ATTACK! aukštynkojomis apvertė Estijos muzikos pasaulį, į didžiąsias scenas atgabenę tradicinę estišką muziką. Nors grupę sudaro vos trys nariai Sandra, Tonu ir Jalmar, daugelis teigia, kad jų sukuriamas skambesys panašesnis į orkestrinį skambesį.

Savo garsą grupė konstruoja sujungdama senus, archyvinius Estijos kaimo muzikos įrašus, 12 stygų gitaros, būgnų, efektų ir dūdmaišio bei dambrelio garsus. Senąją muziką paversdami beprecendente modernia nuzika pulsuojančiais ritmais, negirdėtais vokalais ir unikaliu skambesiu.

Ambicinga grupė įsikūrė 2014  metais ir nuo to laiko nesustoja. Estijoje jie jau laimėjo gausybę apdovanojimų: Estijos pop muzikos apdovanojimą „Auksinis albumas 2018“, Estijos muzikos bei Estijos etninės muzikos apdovanojimus ketverius metus iš eilės (2015, 2016, 2017, 2018 m.).

Juokais prasitarę, kad jų slaptas planas – surengti koncertus kiekvienoje pasaulio šalyje, pranašiškai jį pildo. Per pastaruosius ketverius metus TRAD.ATTACK! koncertus surengė jau 36 šalyse, iki plano išsipildymo teliko 160.

Paskutiniu metu daug laiko kelyje praleidžianti grupė rado laiko atsakyti į keletą trumpų klausimų.

Ką reiškia jūsų grupės pavadinimas?

TÕNU: Trad. reiškia – tradicinis, o dalis Attack! reiškia galimybę “užpulti” su savo tradicijomis (juokiasi). Tačiau lygiai taip pat atakuojame tradicijas savo naujomis, šių laikų idėjomis.

Kas jus labiausiai žavi estų folklore?

TÕNU: Manau, kad tai, galbūt, ne tiek žavi, kiek leidžia man būti savimi, būti tokiam koks esu iš tikrųjų. O toks koks esu, esu tik dėl iš kartos į kartą perduotų muzikinių ir blynų kepimo tradicijų (juokiasi). Tai taip įstabiai žavinga, nes tai yra mano.

SANDRA: Kiek daug gali pasakyti ir nuveikti su garsais telpančiais Estijos folklore.

Koks keisčiausias įvykis nutiko scenoje?

TÕNU: Finaliniame crecendo, būgnininko lazdelė tiesiog nuskrido į šoną ir man teko palaikyti ritmą vien su styginiu būgneliu. (juokiasi).
SANDRA: Tik pradėjusi groti melodiją supratau, kad pasiėmiau ne tą instrumentą…
JALMAR: Hmm… Kai Baltarusijoje mus užpuolė milžiniški vabalai.

Savo grupės aprašyme minit, kad jums beliko aplankyti vos 160 šalių. Kurias iš šių 160 šalių labiausiai norėtumėte aplankyti? Kodėl?

TÕNU:  Jemeną, Butaną, Meksiką, Jamaiką… Tiesą sakant, begalo norėčiau aplankyti visas 160 šalių. Kiekviena šalis turi kažką tokio, kas priverčiau susimastyti kaip galime turėti tiek daug bendro. Tokie panašumų atradimai mane labiausiai skatina keliauti ir pažinti.
SANDRA: Labai norėčiau aplankyti Pietų Afriką ir Izraelį. Niekuomet ten nebuvau, tačiau šios šalys mane ypač traukia.
JALMAR: Nepaisant to, kad jau esamę koncertavę JAV, labai norėčiau grįžti į Aliaską. Mane užburia gamta, kalnai ir ežerai.

Ar pastebite kokių išskirtinių, folklorą mėgstančios publikos bruožų?

TÕNU: Tradicinės muzikos šaknys glūdi giliai žemėje ir, manau, žmonės, kuriems ši muzika rūpi, nori atrasti savąsias šaknis.
SANDRA: Manau, kad ši publika gerbia praeitį ir siekia atrasti istorijos vingius ir savo šaknis.

Daugelis kalba, kad scenoje skambate labiau kaip orkestras, nei trijų žmonių ansamblis. Kaip jums tai pavyksta?
JALMAR: Mes turime nuostabų garso inžinierių (juokiasi).

Kokie jūsų muzikiniai užmojai artimiausiems penkeriems metams?

JALMAR: Išleisti naują albumą, galbūt net ir du albumus. Rengti vis didesnius pasirodymus Estijoje ir auginti tarptautinį pripažinimą.

Ko tikitės iš pasirodymų Lietuvoje?

TÕNU: Tikimės netikėtumų (juokiasi).
SANDRA: Naujų patirčių, naujos, nepažintos publikos ir  linksmybių!
JALMAR: Be abejonės, naujų gerbėjų.

 

  • Lapkričio 23 d. nuo 20 val. Trad.Attack kvies geros muzikos vakarėliui Halės turguje kartu su trijų merginų kolektyvu shishi (LT), bei DJ Stavariu Halės turguje, Vilniuje.
  • Lapkričio 24 d. 19 val. Trad.Attack koncertuos Palangoje, klube „Ramybė“.
  • Lapkričio 25 d. 16 val. Kauno traukinių stotyje vyks nemokamas Trad.Attack mini koncertas, kurį dovanoja Kauno miesto savivaldybė.

 

Daugiau apie TRAD ATTACK: https://tradattack.ee/homepage

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.