Interviu su “Royal Hunt” įkūrėju A.Andersenu : “Mes visą gyvenimą viską darome atvirkščiai”

Gegužės 26 d. jubiliejinio festivalio “Baikerių naktys” scenoje pasirodysianti danų progresyvaus roko grupė “Royal Hunt” šiemet mini susikūrimo dvidešimtmetį ir žada savo gerbėjams tikrą geros muzikos šventę. Vos prieš kelis mėnesius išleidusi jau 11-ąjį studijinį albumą “Show Me How To Live”, balandžio pabaigoje grupė išvyko į pasaulinį gastrolinį turnė, kurio metu suplanuota 19 koncertų įvairiose šalyse, tarp jų – ir koncertas “Baikerių naktyse” Kaune. Daugiau kaip milijoną įrašų visame pasaulyje pardavusiems “Royal Hunt” šis pasirodymas bus pirmas Lietuvoje.

Koncerto išvakarėse visiems teisingos muzikos gerbėjams siūlome išskirtinį interviu su “Royal Hunt” įkūrėju bei siela Andre Andersenu.

Jūsų naujas albumas “Show Me How To Live” skirtas grupės įkūrimo dvidešimtmečiui. Kokias šalis jau aplankėte ir kokias dar aplankysite?

Šio turo geografija išties plati. Jau grojome Graikijoje, Danijoje, Rusijoje, šiuo metu esame Japonijoje. Toliau laukia Pietų Korėja, Nyderlandai, Portugalija, Ispanija, Italija, Vengrija ir be abejo – Kaunas, Lietuva.

Savo arsenale jau turite vienuoliką studijinių albumų. Gal galėtum plačiau papasakoti apie koncerto programą?

Šiam gastroliniam turui mes sudarėme specialią programą, kuri kardinaliai skiriasi nuo visų prieš tai buvusių. Visų pirma dėl to, kad mūsų vokalistas (DC Cooper – aut. past.) atliks kai kuriuos kūrinius, kurie buvo įrašyti kitais dainininkais, kai jo grupėje nebuvo. Taip pat mes sunkiai, tačiau vis vien sugebėjome į programą įtraukti bent po vieną dainą iš kiekvieno mūsų albumo, pradedant pačiu pirmuoju, o taip pat atliksime kūrinius, kurių arba išvis niekada negrojome, arba grojome metų prieš penkioliką. Taip pat bus dainų iš naujo albumo, tad tikiu, kad programa labai įdomi.

Naujas “Royal Hunt” albumas “Show Me How To Live” pasirodė vos prieš kelis mėnesius, tačiau gal jau dabar galima padaryti išvadas? Kaip šį naują darbą sutiko jūsų gerbėjai?

Turiu pasakyti, kad buvo dvi fazės – pradžioje jie nepatikėjo, o paskui žavėjosi. Daug kas abejojo, kad iš esmės tai gali būti įmanoma. Sąžiningai, aš ir pats sunkiai įsivaizdavau, kad mes dar kada nors įrašysime albumą su mūsų buvusiu vokalistu DC Cooperiu. Gauname daug laiškų, kuriuose gerbėjai teigia, kad šis albumas – vienas sėkmingiausių mūsų kūryboje. Galbūt tai nevisai sutampa su mano asmenine nuomone, tačiau girdėti tai iš gerbėjų išties labai malonu.

Kaip tu vertini apibrėžimą “klasikinė sudėtis” ir kurią iš “Royal Hunt” sudėčių tu galėtum pavadinti klasikine?

Šioje vietoje mano asmeninė ir gerbėjų nuomonė radikaliai skiriasi. Mano manymu, klasikine sudėtimi galima vadinti muzikantus, dalyvavusius pirmojo albumo įrašuose. Tuo tarpu mūsų gerbėjai klasikine laiko būtent antrąją mūsų sudėtį. Čia panaši situacija kaip ir su “Deep Purple” – nors Ianas Gillanas atėjo į grupę vėliau, tačiau būtent su juo buvo išleisti populiariausi grupės albumai ir ji laikoma klasikine. Aš manau, kad kiekviena “Royal Hunt” sudėtis buvo sėkminga ir savaip įdomi.

Nors tu pats esi rusų kilmės, tačiau jau beveik 30 metų gyveni Danijoje, taigi tave galima vadinti tikru europiečiu. Kaip tu vertini dabartinę roko muzikos situaciją Europoje?

Palyginus su 1983 metais, kai emigravau į Daniją, roko muzikos situacija ženkliai pagerėjo. Prieš tris dešimtmečius nebuvo nei tiek albumų, nei tiek daug gastrolinių turų. Kalbant apie Skandinavijos regioną, Danija niekada nebuvo lydere roko muzikos industrijoje, pastaruoju metu šioje srityje sparčiai pirmauja Suomija ir Švedija. Bet Danija taip pat juda į priekį ir roko gyvenimas čia pakankamai aktyvus.

Kaip tu pats manai, ar daug jaunų žmonių šiuo metu domisi roko muzika?

Labai daug! Ir tai mane stebina. Kiekvieną kartą, kai prie manęs prieina jaunas vaikinas ir klausia kažko apie muziką, aš visada atsakau – mesk šį reikalą! Aš kartoju lygiai tą patį, ką mano mama sakydavo man visą gyvenimą. Baikite užsiimti nesąmonėmis, susiraskite sau normalų darbą (šypsosi). Tačiau norinčiųjų groti būtent roką tikrai labai daug… Ir šis dalykas negali manęs nedžiuginti.

Ar yra toks “Royal Hunt” albumas, kurį tu su malonumu pats klausai ir manai, kad būtent jame tu viską padarei teisingai?

Taip, be abejo, šiai dienai tai dešimtas mūsų albumas, išleistas 2010 m. ir pavadintas “X”. Visa esmė tame, kad aš labai mėgstu septintojo dešimtmečio roką, nes būtent tada jis labai skyrėsi nuo mainstreamo. To laikmečio roke juntama kažkokia nekaltybė, galbūt kvailystė gerąja prasme, tiesiog žmonės darė tai, kas jiems patiems labiausiai patiko. Jie neturėjo nei hitų sąrašų, nei apibrėžimų formatas / neformatas ir visą tai publika puikiai priėmė. Todėl ir albume “X” mes pasistengėme ne patys persikelti į tą laikotarpį, o grąžinti septyniasdešimtųjų nuotaiką ir skambesį. Tiesa, ne visi mūsų gerbėjai suprato ir teigiamai įvertino šį albumą, daugeliui jis pasirodė pernelyg ne royalhuntiškas. Tačiau aš manau, kad būtent šis mūsų darbas yra vienas sėkmingiausių mūsų kūryboje.

Andre, gal gali atskleisti “Royal Hunt” ateities planus? Jei šiek tiek pafantazuotumėm, kaip grupė skambės po 10 ar 20 metų?

Na, manau po kokių penkiolikos metų mes tikrai grosime lėčiau (šypsosi). Be to, mus lydės stumiamų į sceną invalidų vėžimėlių garsas, jau girdžiu jį (juokiasi). O jei rimtai, pastaruoju metu brandiname idėją padaryti kažką stambaus formato. Manęs visą gyvenimą klausė, ar nenorėčiau padirbėti su kokiu nors orkestru, ir visada atsakydavau tą patį: visų pirma mums dar per anksti, o antra – tokių projektų per paskutinius 5-7 metus buvo tikrai per daug. Vieni buvo sėkmingi, kiti nelabai. Dabar mes jau subrendom tokiam dideliam iššūkiui, tačiau “Royal Hunt” įgyvendins jį savaip. Pas mus orkestras nebus vien tik grupės akompanimentu, kaip pvz. “Metallica” variante, o turės specialiai jam sukurtas partijas ir bus pilnaverčiu koncerto dalyviu. Noriu sukurti tobulą simbiozę. Kaip tai pavyks ir ar išvis pasiseks – nežinau, bet tai yra šiandienos mano vizija ateičiai.

Jūs turite albumą, pavadintą “Paradox”. Tu gali pasakyti, kur slypi tavo grupės paradoksalumas? Juk “Royal Hunt” muzika patinka ir nutolusiems nuo roko klausytojams, ir neabejotinai stipriai traukia įvairių roko ir metalo stilių gerbėjus. Kur slypi grupės paradoksas?

Labai geras klausimas. Aš jau ne sykį bandžiau atsakyti į jį pats sau… Manau, mūsų grupės fenomenas tame, kad mes viską darome atvirkščiai. Pradedant kolektyvo gimimu – tais laikais grupes dažniausiai suburdavo dainininkai ir gitaristai, o “Royal Hunt” įkūrė klavišininkas, kas tada buvo daugiau nei keista. Taip pat mes dažnai naudojame moterišką vokalą, kas nebūdinga metalo stiliui. Taip gaunasi, kad visą gyvenimą viską darome atvirkščiai, nuolat iriamės prieš srovę. Kai pasirodė “Paradox”, daug kas sakė, kad niekas neklausys konceptualaus albumo, tačiau vėl viskas įvyko priešingai – mūsų gerbėjų gretos kiekvienais metais tik auga, kas manęs negali nedžiuginti.

Ką norėtum pasakyti savo gerbėjams koncerto išvakarėse?

Visų pirma norėčiau padėkoti visiems, pasveikinusiems mus dvidešimtmečio proga. Aš gavau begalę sveikinimų iš visų pasaulio kraštų, ačiū jums, kad jūsų tiek daug. Taip pat labai malonu, kad sulaukėm teigiamų naujojo disko vertinimų. Noriu visus pakviesti kartu atšvęsti dvidešimtąjį “Royal Hunt” gimtadienį Kaune gegužės 26 d., juk Lietuvoje mes dar niekada negrojome! Labai laukiu šio susitikimo, nes mes egzistuojame tik dėl jūsų ir kuriame tik jums. Iki!

 

Daugiau informacijos:

www.royalhunt.com
www.baikeriunaktys.lt

Bilietais prekiauja www.bilietupasaulis.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.