Geriausias bliuzo koncertas šiais metais

Po ilgos pertraukos vienas unikaliausių bliuzo atlikėjų Harry Manx  surengs tik kelis koncertus Europoje ir vienas iš jų įvyks Lietuvoje. Nepraleiskite galimybės susipažinti su šio atlikėjo kūryba, kuri muzikos kritikų vadinama „pagrindine jungtimi tarp Rytų ir Vakarų muzikos“.

harry-manx-short

Bliuzo atlikėjas Harry Manx yra netipinis šio žanro atstovas – scenoje jis kuria anksčiau negirdėtą muzikinį eksperimentą: bliuzą jungia su klasikinėmis Indijos raga tradicijomis. Dėl to Harry yra vadinamas „pagrindine jungtimi“ tarp Rytų ir Vakarų muzikos. „Šio atlikėjo unikalaus, visas bliuzo ribas peržengiančio skambesio yra nepaprastai malonu klausytis, o pamiršti – neįmanoma“ teigė „Gera muzika gyvai“ įkūrėjas Žilvinas Švarplys.

Neįprastas Harry bliuzas įvardinamas „Mistiksipės“ (angl. „Mysticssippi“) pavadinimu, atspindinčiu amerikietiškas šios muzikos šaknis ir Rytų mistiką.  Harry, maišydamas tradicines indų melodijas su slide gitara atliekamu bliuzu, country, folkloru, pridėdamas žiupsnelį gospel stiliaus, kuria dėmesį prikaustančius muzikos derinius ir visiškai naujus potyrius. Šio atlikėjo muzika yra tarsi „dangiškos“ Indijos ir „žemiškos“ Vakarų muzikos junginys. Harry kūryboje naudojama daugybė indų, afrikiečių ir Vakarų muzikos instrumentų: slide gitara, Mohan Veena, lūpinė armonikėlė, tabla, dholak, klavišiniai instrumentai, vargonai, būgnai, bosinė gitara, smuikas, violončelė, mandolina, bandža, n’goni, nyckelharpa, didgeridoo, sirangi ir kt.

Dvylika metų praleistų Indijoje Harry muziką pripildė dvasinės kokybės: „Indų muzika nukreipia žmogaus dėmesį į vidų. Ji tradiciškai yra naudojama religinėse apeigose ir meditacijų metu, nes perkelia tave į visai kitą vietą (čia ir dabar). Bet Vakarų muzika turi galimybę perkelti klausytojų dėmesį į išorę, į šventimą ir šokį. Aš galbūt primetu ryšį tarp šių dviejų muzikinių kultūrų, tačiau nuolatos galvoju, kad jos buvo sukurtos viena kitai. Tai mane veda prie vis didesnių eksperimentų“, – savo patirtimi dalinasi Harry Manx.

Harry Manx yra labai produktyvus menininkas – per 12 metų išleido 12 albumų. Jis pelnė septynis „Maple“ bliuzo apdovanojimus, šešias „Juno“ nominacijas, 2005 m. kaip geriausias solo atlikėjas gavo Kanados folkloro muzikos apdovanojimą, o 2007 m. CBC radijo apdovanojimuose pelnė geriausio Kanados bliuzo atlikėjo prizą. 2010 m. „Bread and Buddha” buvo įvertintas „Juno“ metų bliuzo albumu, o naujausias darbas „Om Suite Ohm“ buvo išrinktas „Montreal daily La Presse“ vienu laukiamiausiu ir pilniausiai įgyvendintu 2013 m. muzikos leidiniu.

„Gera muzika gyvai“ pakvies jus į šio atlikėjo koncertus jau kovo 28 d. Rusų dramos teatre ir kovo 29d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre.
Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Video:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.