Kvies pažinti dhrupado muzikos gelmę

Balandžio 19 d. Vilniuje koncertą surengs vienas garsiausių Indijos klasikinės muzikos vokalo meistrų – profesorius Pandit Ritwik Sanyal ir kartu su pakhavaj perkusijos virtuozu Federico Sanesi (Italija) pristatys subtiliais garsų vingiais ir dainingomis melodijomis padabintą akustinę muzikinę programą.

Meistrų repertuaras atskleis didingas ir laiko patikrintas šaknis turinčios klasikinės muzikos žanro, kuris vadinasi dhrupad, esmę ir grožį. Sanskrito kilmės žodis dhrupad yra sudurtinis (dhruva – pastovus, stabilus, tvirtas; pada – pėdos, eilės) ir reiškia stabilią, fiksuotą poetinę formą.  Pats Profesorius Pandit Ritwik Sanyal nuoširdžiai ir griežtai seka dagarvani muzikinę tradiciją, ir dėl labai artimų ryšių su savo mokytojai Zia Fariduddin Dagar ir Zia Mohiuddin Dagar, yra įpareigotas tęsti ir skleisti autentišką Dagar šeimos dhrupado muzikos tradiciją visame pasaulyje.

Dhrupado muzika yra panaši į grigališką choralą ar J.S. Bacho kūrybą. Tai laiko ribas peržegianti šventyklų muzika, kuri pasižymi meditatyvia struktūra ir vystymu, kartu yra labai dinamiška ir žaisminga, pilna improvizacijos ir poetiškos muzikinės kalbos. 

Ši muzika – seniausia Indijos klasikinė vokalinė muzika, atkeliavusi iš šventyklų ir skambėjusi rūmuose. Indijos klasikinės muzikos sistema yra pasiekusi profesionalumo ir subtilumo aukštumas tiek melodine tiek ritmine prasme ir įkvepia daug vakarietiškos muzikos kompozitorių, jazz ir pasaulio muzikos atlikėjus (Terry Riley, John Coltrane ir t.t.).

https://soundcloud.com/chandanam/sanyal-ji-and-gianni-ricchizzi-w-mohanshyam-sharma-rageshree-live-saraswati-house-2018/s-cYelw

Indijos klasikinė muzika remiasi rāga – derminių-melodinių modelių sistema. Pažodžiui rāga reiškia spalvą, atspalvį, jausmą, aistrą, taip pat muzikinę improvizaciją ir kompoziciją. Bet kuri iš rāgų – tai viena iš gausybės Indų muzikoje naudojamų dermių ir melodinių modelių. Kiekviena jų turi išskirtinių bruožų: turi savitą skambesį ir tik jai būdingą nuotaiką, jos atlikimas siejamas su tam tikru paros metu ar metų laiku. Yra daug senovinių legendų, kuriose pasakojama, kad senovės muzikantai šios muzikos dėka galėdavo prišaukti lietų, uždegti ugnį, bendrauti su gyvūnais. 

Atlikėjai

  • Pandit Ritwik Sanyal – vokalas
  • Federico Sanesi – Pakhavaj perkusija
  • Simona Chalikovaitė – tanpura
  • Anatolijus Lomonosovas – tanpura

Koncertas balandžio 19 d. 19 val. VU teatro salėje.

Bilietus galima įsigyti (kaina 10 Eur.) www.goneplan.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.