NEONLFY: „Manome, kad svarbu scenoje atiduoti visą save.“

Rugpjūčio 3-5 dienomis Zaraso saloje vykstančiame festivalio „Galapagai / Roko naktys“ festivalyje dalyvaus ne vienas svečias iš užsienio, tarp kurių ir jauna power metal grupė iš Jungtinės Karalystės NEONLFY. Ta proga grupės įkūrėjas ir siela bei gitaristas Frederick Thunder atsakė į kelis klausimus.

R: Grįžkime į 2008-uosius ir prisiminkime kaip gimė grupė – kaip, kodėl, kas?

F: Grupė susikūrė 2008-aisiais. Jau buvau parašęs dainas, kurios sudarė mūsų pirmąjį demo „Clever Disguise“, tereikėjo suburti kolektyvą. Pat [Harrington] (gitaristas) ir Paul [Miller] (bosistas) yra grupėje nuo pat pradžių, tačiau savo kelią pradėjome su kitu vokalistu ir būgnininku. Iš tiesų, pasikeitė keli būgnininkai, tačiau 2009-aisiais suradome Boris [Le Gal], kuris ir įsitvirtino grupėje. O 2010-ųjų vasara prieš pat mūsų pasirodymą JK festivalyje „Bloodstock“, vokalistas išėjo iš grupės. Taigi reikėjo skubiai surasti pamainą, ir mums labai pasisekė, kad suradome dabartinį vokalistą Willy Norton. Per savaitę jis išmoko programą ir pavertė ją nepakartojamu pasirodymu. Iškart po festivalio jam buvo pasiūlyta vieta grupėje!

R: O, vadinasi, tai Tavo grupė…

F: Galima ir taip pasakyti. Spėju, kad esu grupės lyderis, tačiau joje svarbus kiekvienas. Reikia 5 narių, kad egzistuotų grupė NEONLFY.

R: O kaip dėl stiliaus? Kodėl power metal?

F: Nes tai muzika, kurios klausydamas užaugau! Manau, kad pas mus jaučiama stipri power metal įtaka, nors, iš tikrųjų, nemėgstu skirstyti į kategorijas. Mūsų muziką įtakojo daug stilių – nuo pop, AOR iki klasikinės muzikos. Man patinka ta energiją, kuri ateina iš gero power metal, tačiau grupės muzikoje rasite įvairių stilių įtakos.

R. Tikra tiesa. Klausiausi tik jūsų debiutinio CD, bet negirdėjau demo įrašų. Man smalsu, ar pasikeitė muzika, pasikeitus vokalistui?

F: Pirmąjį demo įrašą sudarė 5 dainos. Keturias iš jų įtraukėme į albumą, nes pamanėme, kad tai puikios dainos ir nesinorėjo jų prarasti. Iš naujo jas įrašėme, taigi demo ir albumo dainos kiek skiriasi. Pavyzdžiui, demo įraše nebuvo tikro būgnininko, naudojome būgnų mašiną, o tai iš tiesų milžiniškas skirtumas. Ir, žinoma, pasikeitė vokalistas. Ankstesnis vokalistas buvo puikus, tačiau Willy į mūsų muziką įnešė žavesio ir naujumo. Jis idealus vokalistas grupei NEONLFY, nenorėčiau jo pakeisti niekuo kitu!

R:..ir tos 4 dainos iš demo yra?

F: „Broken Wings“, „Ship With No Sails“, „Reality Shift“ ir „I Think I Saw a U.F.O.“

R: Gražios kompozicijos, bet ne mano mėgstamiausios.

F: O kurios Tau labiausiai patinka?

R: Instrumentalas ir ta, kurios pradžioje skamba rytietiški motyvai – atsiprašau, bet kol kas dar nepamenu pavadinimų.

F: „Morning Star“. Daugelis mėgsta ir ją tikrai smagu groti gyvai.

R: O kurios kompozicijos yra tavo mėgiamiausios? Įtariu, kad visos ir žinau, kad kūrėjams dainos – kaip vaikai, visi mylimi, tačiau kurios mieliausios groti?

F: Sunku pasakyti, aš sukūriau 95% albumo, taigi visi kūriniai man ypatingi. Iš tiesų, man patinka groti „Broken Wings“, „The Enemy‘, „A Gift To Remember“… „Morning Star“ – jos sulaukia geriausios reakcijos iš publikos.

R: Taigi Tu vienas viską darai – kuri tekstus ir muziką ar kas nors padeda?

F: Parašiau didžiąją dalį pirmojo albumo. Pastarasis jau buvo beveik baigtas, kai prisijungė Willy, tačiau jis taip pat prisidėjo: parašė dainų „Morning Star“, „Spitting Blood“ ir „The Messenger“ tekstus bei sukūrė didžiąją dalį vokalo melodijos dainoje „Morning Star“.

Tikiuosi, kad prie antrojo albumo, kurį mes jau pradėjome kurti, Willy prisidės dar daugiau. Paliksiu jam tekstų rašymą ir norėsiu išgirsti, kokias vokalo melodijas jis pasiūlys.

Pokalbis kiek nukrypo į šoną, mėginant išsiaiškinti, kada gi NEONFLY atvyksta ir ar turės galimybę paklausyti kitų grupių festivalyje… Deja, bet grupės buvimo laikas Lietuvoje bus labai ribotas…

R: Grįžkime prie istorijos. Grupė susikūrė 2008-aisiais ir jau po 3 metų buvo pasirašyta sutartis su leidybine kompanija „Rising Records“ ir tais pačiais metais išleistas debiutinis albumas “Outshine The Sun“. Tai įprasta ar lydėjo sėkmė?

F: Taisyklės tam nėra. Kiekviena grupė skirtinga. Tiesiog darėme tai, kas atrodė teisinga ir visuomet daug dirbome. Ir vis dar plušame! Galų gale tai daryti verta. Visuomet tikėjau tuo, ką darome ir su tuo tikėjimu ėjau per gerus ir blogus laikus. Tačiau dalykai, susiję su grupe, dažniau buvo geri ir tikiuosi, kad taip bus ir toliau.

R: Taigi, savo leteną čia pridėjus ir sėkmė :)

F: Visuomet yra dalis sėkmės, bet daugiausiai – įtemptas darbas.

R: Kas liečia darbą – tai tikra tiesa! Tiesiog smalsu, kaip pavyko susisiektu su įrašų kompanija – jie jus pastebėjo, jūs buvote atkaklūs? :)

F: 2011 m. vasarį debiutinio albumo „Outshine The Sun“ įrašus studijoje pradėjome neturėdami jokio kontrakto. Bet planavome, kad albumą išleisime per įrašų kompaniją. Taigi būtume įrašę ir tuomet ieškoję kompanijos, kuri jį išleistų. Prieš albumą, įrašėme 3-jų dainų demo, skirtą tik įrašų kompanijoms, ir išsiuntinėjome jį. Tuomet rašėme jiems elektroninius laiškus, persekiojome… ir, kol dirbome studijoje, su mumis susisiekė Rising Records pasakyti, kad juos dominame. Kiek palaukėme kitų, o po kelių mėnesių nusprendėme priimti Rising pasiūlymą, ir rugsėjį išleidome albumą.

R: O šią vasarą NEONLFY keliauja per įvairius Europos festivalius. Jau sugrota DOWNLOAD, MASTERS OF ROCK, laukia GALAPAGAI, ROCKOVANI. Kokia savijauta po praėjusių festivalių ir lūkesčiai iš būsimų?

F: Myliu vasaros sezoną. Ir myliu festivalius. Manau, kad festivaliai yra nuostabūs – tiek grupėms, tiek klausytojams. Kaip klausytojas gali pamatyti daug grupių vienoje vietoje, pašėlti su draugais, sutikti naujus žmones, kelias dienas atitrūkti nuo kasdienybes ir pamiršti viską bei būti ten, kur svarbi muzika, o visa kita – tik po jos. Man patinka jausmas, kurį patiri festivalyje stebėdamas mėgiamos grupės pasirodymą. Pradėjau važinėti į festivalius nuo šešiolikos ir kasmet stengdavausi aplankyti nors vieną renginį ne tik JK, bet ir kažkur Europoje.

Muzikantui – tai nuostabi galimybė, nes gali sugroti prieš gerokai didesnę nei įprasta auditoriją, būni su kitomis grupėmis ir dažnai gali sutikti kai kuriuos savo dievaičius, ir, žinoma, bendrauji su gerbėjais…

Šie metai puikūs, nes sugrojome viename didžiausių festivalių per savo karjerą… Turiu omeny, vargu ar gali rasti didesnį festivalį nei Download su 100 000 auditorija! Masters of Rock taip pat buvo stulbinantis, ko gero, kol kas labiausiai man patikęs festivalis šiemet.

O dėl būsimų festivalių – mes visuomet stengiamės ne tiesiog atlikti dainas, o sukurti pasirodymą ant scenos. NEONLFY – tai grupė, kuri mėgsta ne tiesiog groti, o kurti šou. Ant scenos mus užplūsta begalė energijos ir mėginame ją perduoti kiekvienam mus stebinčiam žiūrovui. Nekantrauju sužinoti, iš kokios tešlos nulipdyti Lietuvos roko fanai! ;)

R: Tai mes galime tikėtis kažkokio šou?

F: Manau, galima taip pasakyti. Mums patinka 80-ųjų metalo bei sunkiojo roko grupės, kai grupės tikrai dirbo ties savo pasirodymais scenoje. Manome, kad svarbu scenoje atiduoti visą save. Daug grupių taip sako, tačiau tik sako, o iš tiesų į jas scenoje nuobodu žiūrėti. Mes scenoje tikrai šėlstame!

R: Malonu tai girdėti (kaip fotografė mėgstu veiksmą ant scenos). Beje, ar žinote ką nors apie Lietuvą? Gal kuris iš grupės narių svečiavosi pas mus anksčiau?

F: Niekas iš mūsų nėra buvęs Lietuvoje, tačiau žinau, kad Londone yra daug lietuvių. Gerokai per daug! (juokiasi) Iš tiesų, prieš kelis metus studijavau su Jonu iš THUNDERTALE tame pačiame universitete Londone.

R: Gyvenimas nenuspėjamas, ir kaip sakoma: Pasaulis mažas ir visi jame pažįstami ir giminės :) Manau, jau vėlus metas ir laikas baigti diskusiją. Paskutiniai interviu žodžiai, skirti Lietuvos publikai.

F: Sveikos Lietuvos merginos, aš vienišas! (juokiasi)

Ką gi, norintys pamatyti grupę NEONFLY yra laukiami šeštadienį (rugpjūčio 4 d.) 18:10 prie festivalio „Galapagai / Roko naktys“ slėnio scenos.

Grupę galite rasti internete:

Related Images:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.